Ajunul Craciunului

MOS AJUN 2016

Desi ajuns tarziu pe taramurile romanilor, sarbatoarea de dupa Ignat a devenit traditionala prin curtile boierilor de vita sau ale poporenilor de rand, dar mai ales ograda Kerei Calita este loc vestit pentru masa intinsa de Craciun .
Obicinuit la orele 8 ale serii portile se dau in laturi, boieri, soldati, popor sunt poftiti la mesele intinse in jurul bradului bagat cu pamant in cofa, pentru plantare mai tarziu si impodobit cu luminite si zorzoane stralucitoare.
Pe mese, sub lampadare stralucitoare, in talerele curtilor de altadata cuhniile si-a dezvaluit mestesugurile :

-toba de Veroia (in guse de gascan)
-carnati de Vardar (cu tocatura de curcan)
-leberwursti
-caltabosi moldovenesti
-ratoi in aspic
-sunculita de Tara Ardealului
-sorici oltenesc

Alaturate sunt licorile trebuincioase : tuica de Valeni, palinca de Maramures, wiskey scotian sau American, visinata sau afinata autohtona, siropuri, ape minerale.
Odata oaspetii stabiliti in scaune si depanate primele povesti se anunta feliul cel fara de rival in serbarile romanilor:

-sarmale in foi de varza acra sau dulce (cu mamaliga aurie sau fara)

Vinurile albe sau rosii din podgorii cu medalii si renume incep a susura in ulcele si pocale. Borvizuri si pepsi-cola.
Incepe al treilea act al festinului :

-cotlete de porc provensale
-carnati de porc sau oaie fripti pe gratar
-friptura de vitel
-gutui umplute, legume inabusite

Vinurile alearga sglobii pe gatlejuri de voievozi si domnite.
Mai spre dimineata, dupa colinde, danturi si contradanturi se aduc zaharicalele :

-placinte poale-n brau ( dupa reteptul din Tara de Sus)
-cozonaci Pastorel
-fructe nationale si de contrabanda, alune, fisticuri si
alte stricatoare de masele.

Sunt la indemana vinuri, coniace, romuri, cahfele si racoritoare.
In toata seara ajunului Filarmonica Jaristea se va produce cu mult laudatul sau concert de Craciun .
Solisti in ordinea prestatiei :

-Marius Leau – vioara
-Ligia Duna – soprano
-Eviva Mexico-Ana-Maria Petre si Alfredo Camacho
-Doru Tufis – cantece din fericite vremuri
-Gabrielle Haraza – de cu seara pana-n zori

Instrumentistii :

-Bob Landru – tambal simfonic si folcloric
-Rudolph von Clejani – acorneon
-Robert Buica – contrabass
-Chiriac Haralamb – clarinet

La timpul potrivit hore, brauri si colinde in jurul bradului atoate iertator.
Alesii prieteni si invitatii domniilor lor sunt rugati a-si inscrie participatiunea cat se poate mai din vreme , se anunta mare public mare, stiute fiind preturile stabilimentului, mermerisite pentru orice stare, de numai cativa craitari – 170 lei

Kera Calita