Ciorba attica de linte

 

Zahereaua pentru 6 comeseni:

500 g linte cu bobul mic, cu coaja subtire, sanatoasa, curatata de gargarite

cam trei litri de apa de isvor

o ceapa mare

6 catei de usturoi (restul cateilor de dau pe garla)

cimbru din belsug

Boabele de linte spalate-descantate se lasa de cu seara, dupa rugaciune, in apa rece in tingire de arama.

De dimineata, se pune la foc potrivit cu apa rece de isvor.

Dupa primul clocot, prima apa se arunca, urandu-i sa ieie toate relele cu ea.

Se toarna apa de sfarsit, cam un litru si jumatate.

Se picura un varf de sare marina si se lasa la fiert bine, spre inmuierea lentilelor.

Acum este randul cepii: se marunteste si, impreuna cu usturoiul curata, se arunca in craterul tingirii.

Se continua fierberea, pana usturoiul isi pierde consistenta.

La sfarsit, se adauga o ramura de cimbru adevarat (Thymus vulgaris) si se mai lasa un clocot.

Cimbrul, cateodata, in caz de prezenta lipsei, poate fi inlocuit de Herbs de Provence.

La masa, se aduce fierbinte sau rece.

Se recomanda gandul si conversatia spre nemuritorul Platonos.