De cand traim aceasta nenorocita de tranzitie este la moda sa te ocupi de mestesugurile bucatariei.

E greu sa vorbesti despre poetica aristotelica, de etica lui Spinoza, sau despre discursul numit „asupra metodei iezuitului Decartes”.

(Aristotel a scris poetica si toata opera lui se numeste Organon; „etica” este cartea lui Spinozta, pentru care acesta a fost dat afara din comunitate; filozoful francez Decartes a pus bazele gandirii stiintifice).

Tot omul a dus lingura la gura si tine minte felul facut de mama sa. este un indiciu al scaderii alarmante al nivelului ideatic (nivelul de idei) al asa zisului intelectual roman. vedem gatind actori celebri, poeti dezidenti ce pe deasupra isi ascund nestiinta legilor bucatariei in canticele de mahala socialista, vedem gatind sportivi emeriti sau dansatoare de la chisinau; vedem gatind ministeriabili cu trei doctorate si fara bacalaureat; vedem gatind bucatarese din strainatate reciclate in romania si vedem patroni de bodegi ce-si fac reclama la alis-verisul lor.

S-au scris nenumarate carti de retzepturi, de fapt toate copiind si recopiind vechile retete ale zincai cantacuzino; si chiar cativa scriitori remarcabili s-au jucat cateodata scriind instructiuni pentru personalul lor domestic: Constantin Cantacuzino, Kogalniceanu, Negruzzi, Sevastos, Bacalbasa Constantin, Osvald Teodoreanu.

Ma mir cum de distinsul academician Stolnici Balaceanu nu a produs inca o carte de bucate.

Cand tii un han la rascrucea drumurilor trebuie sa fiti pregatit pentru orice fel de pasitor. se impun deci studiate, insusite si adaptate, felurile de a gati a popoarelor megiese. sa nu uitam ca matricea stilistica a fiecarui popor isi lasa amprenta si asupra bucatariei. atunci noi cercetam obiceiuri culinare si ar trebui ca prolegomenele (cursuri pregatitoare) sa arate trasaturile caracteristice (cum a numit-0 blaga) pentru fiecare din popoarele dimprejur, apoi sa facem trecerea treptata spre mestesugurile bucatariei printre care numai unul dintre ele este preparatul mancarii.

In iscusintele si invatatura bucatariei fac parte: .

  • inventarea si fabricarea vaselor (tepuse, cuptoare,gratare) .
  • alegerea produselor din piata
  • cum se folosesc mirodeniile
  • cum se transaza un bou .
  • cum se spala vasele
  • stergarele de bucatarie din ce tesatura se fabrica etc, etc, etc…

Eu, la locanta jaristea, am incercat felurite retzepturi pentru trecatorii veniti pe roza vanturilor: .

  • galina con albaricogues
  • placinta macedoneana cu spanac
  • ciorba rumeliota de burta
  • miel cu castane
  • adevarata mussaka
  • toba de veroia
  • tavernaki batog
  • carnati de vardar
  • galatopita
  • persian pilavi

Dupa cum se vede, noi avem  o oarecare aplecare catre bucataria balcanica, si ma bate gandul sa-mi pun victoriile si esecurile intr-o viitoare carte de retzepturi, ca doar „la beuf est a’la mode”; nu stiu inca cum o voi numi, este o colaborare cu Horia Pana, sfetnicul meu de taina, si iata cum o lucrare din cadrul umilului meu stabiliment se arata in lumea tranzitiei.

Eu vin din zona lui Odobescu, de pe malurile Borcei, din Calarasi, unde se vanau dropiile si fazanii, si poate ortodocsii din jurul marii negre si nu numai, au nevoie de retzepturi din vechiu, si se cere o carte de bucate cu stiinta, un tom savant care sa spuie tumultul peninsulei balcanice, ca doar noi, romanii, suntem sinteza bucatariei bizantine.