Oferta meniu nunta

 

Oferte nunta – descarca meniul complet

Nunti romanesti doar la Jaristea gasesti !

Mese mari se mai dădeau și cu prilejul nunților de la Curte. Astfel, numai în perioada 1694-1714, la Curtea lui Constantin Brâncoveanu, s-au celebrat cincizeci de nunți, afară de cele nouă ale beizadelelor, precum și ale altor fii de boieri. Nunțile domnești erau din cale-afară de fastuoase. O descriere dusă până la apelpisire ne oferă un meșter și negustor, sticlar din Boemia, care, în 1698, lua parte la ospățul de nuntă al Domniței Ilinca, fiica lui Constantin Brâncoveanu, cu Scarlat Mavrocordat. Deci, Georg Franz Kreybich, după ce vinde lui Brâncoveanu pahare pentru 200 de taleri, luând parte la refenea, ne povestește: „A fost veselie și aveai ce vedea… căci, după terminarea ospățului, în aceeași sala în care se prânzise, a fost ridicată o cetate, împresurată de turci, iar în cetate erau nemți. Turcii băteau cetatea cu tunuri și bombarde și-i sileau să se predea și să ceară pace”.

 

Nunta Smaranditei

-Buna dimineata la dvs, boieri mari!
-Buna sa fie! Mai poftiti in casa!
Smarandita a pierit ca naluca si s-a mistuit la cuhnie, iar Gheorghe isi invartea caciula in maini incurcat si rusinos. Adusera slugile farfurii, servetele si tacamuri, Smarandita purta o tavita cu ulcele smaltuite si un clondiras cu tuica roasa de batrana, apoi se umplura mesele de muraturi, trandafiri, limbi de porc fierte si afumate, ciuperci, zacusca, piftii de curcan, un curcan intreg fript, galben precum cozonacul si vin din viile gospodarului, cum ii chihlimbarul la culoare. Dupa placinte s-a trecut la socoteala zestrei Smaranditei si dupa oarece incontrari si cateva pahare popa trecu la scrierea foii de zestre.
Dupa doua duminici s-a facut nunta la biserica din deal, dupa toata datina stiuta numai de babele satului, cu “Isaia dantuieste”, cu ramuri verzi si donite cu apa aruncate pe calea alaiului spre petrecere la casa mirilor, casa noua aridicata din truda socrilor mari, cu ograda veselita de muzici, de vitei si berbeci la protap, de oluri pline cu sarmale cetluite de falnici ardei rosii si iuti precum focul ghenei, placinte si iara placinte, butii de beuturi betive. A tinut zaiafetul trei zile si trei nopti.
Dupa alte zile trei s-au dus nasii in ospetie si i-au gasit posomorati si streini unul de altul. A luat-o nasa mai de o parte pe Smarandita:
-Bag sama ca voi n-ati fost barbat si nevasta!
-Pai mie mi-e rusine, draga nase!
Si dupa potrivite sfaturi, spuse la fiecare-n parte cu oarecare fereala, natura si-a urmat cursul sau firesc, scris au nescris in Constitutia tarii. Astazi in ograda lor, zarva mare fac 4 tanci, doi Gheorghita tantosi si doua Smarandite imbujorate, trag caprele si viteii de coada, sparie gainile si ratele in ograda lor vesela urmati de cei cinci dulai flocosi abia adusi din plai spre paza acareturilor.