Placinta Sfantului Vasile
Pentru o tava se cer :
400 grame faina fina
200 grame unt
400 grame zahar
750 mililitri lapte (daca se poate, lapte de capra)
4 oua
6 lingurite drojdie uscata
o lamaie coapta
o lingurita seminte de anason (Pimpinella anisum)
zahar pudra dupa voie
5 grame sare de mare
Se amesteca faina cu drojdia si cu putina sare.
Se freaca untul pana ajunge o crema pufoasa.
Incet, se incorporeaza treptat ouale, laptele si faina . Se amesteca asidu, pana se obtine o pasta omogena.
Acum a venit vremea sucului de lamaie, se adaugeste impreuna cu semintele de anason pisate mai inainte.
Se mai lucreaza la omogenizarea compozitiei.
Dupa cele stiute din vechiu, se foloseste o tava rotunda cu diametrul de 30 centimetri, ce se unge cu unt iar marginile i se
Captusesc cu hartia de copt unsa deasemeni.
Se toarna ce s-a lucrat mai inainte, se mai presara ceva anason pe deasupra si se da la cuptorul bine incins, unde se lasa aproape 40 minute.
Dupa scoaterea din cuptor se lasa la racit, se imparte pe razele cercului si se pudreaza. Pudra de zahar- cam fara de masura.
Inchinatorii bisericii Rasaritului stiu- in coptura se ascunde, la facere, un banut de argint aducator.
Gasitorului, noroc si fericire in anul ce vine !
Kera Calita