Prepelita umpluta a la Nana

Pentru 4 senatori , fara neveste sau ibovnice, se face trebuinta:
4 prepelite de curand rapuse
150 grame ficati din alte sburatoare
25 grame pesmet
100 mililitri lapte
100 grame ciuperci
100 grame unt
un pamatuf de patrunjel
20 grame piper negru macinat si ceva boabe (Piper nigrum)
8-16 cuisoare (Syzygium aromaticum)
10 grame sare de mare
Prepelita se bucatareste chiar in ziua sucombarii, orice intarziere este o pierdere din deliciile papilare.
Daca prepelita este tanara , solzii picioarelor au culoarea galbena. Daca este bogata in zile, culoarea acestora este albul .
Se doresc pasari tinere, mult mai tinere decat dansatoarele Operei.
Prepelitele se curata de pene, se flambeaza, se golesc de intestine. Alaturi se mestereste umplutura : ficatii se oparesc, se maruntesc si se amesteca cu pesmet fiert in lapte, cu bucatele de trufe sau ciuperci prajite in unt, cu patrunjelul maruntit , cu piperul macinat, totul amestecat cu putina apa sarata.
Se umple fiecare pasare, adaugand la fiecare boabe de piper si cuisoare, apoi se coase despicatura si se dau la cuptor intr-o tava cu ceva unt topit.
Se lasa 30 de minute, timp in care se rasucesc si se ung mereu cu ce se mai afla pe fundul vasului.
Daca a scazut prea mult, se adauga lapte sau putina apa.
Stiinta vechilor bucatari-libertii anticilor senatori, cerea ca prepelitele sa fie aduse la masa calde, fumegand, inconjurate pe tipsie de lamai taiate si felii de franzelute prajite si unse cu unt.
Kera Calita