Varza fara carne

varza-1Pentru zilele de post se cauta :
o varza alba, sa zicem, de un kilogram
200 grame orez alb
o ceapa rosie
200 mililitri ulei de masline extravirgin
5 grame boabe de piper si 5 grame piper rasnit (Piper nigrum)
5 grame ardei de Cayenne pisati (Capiscum frutescens)
2-3 foi de laur (Laurus nobilis)
o legatura de patrunjel
10 grame sofran (Crocus sativus) de Kozani
10 grame sare de mare
varza fara carnePentru cei ce vor a frange randuiala, se pregateste oarece sos, ferit de ochii parintelui paroh si de babele de peste gard, din :
200 mililitri lapte de vaca
3 oua de galina
200 grame branza Kasseri, data pe razatoare
Varza, dupa spalare, se taie in suvite subtiri.
Ceapa se toaca marunt-marunt, iar orezul se spala bine-bine , in cateva ape-apa rece.
Rezultatul laborului se toarna intr-o oala incapatoare.
Se adaugesc foile de laur, piperul boabe, jumatate din piperul rasnit si praful de ardei.
Se sareaza si se toarna un litru de apa rece si uleiul de masline.
Se da la foc domol, pret de una ora si se amesteca mereu-mereu, spre a nu se prinde fideluta de fundul vasului.
Sosul se pregateste amestecand bine ouale battue cu laptele si branza rasa.
Intr-un vas rezistent la caldura se inghesuie varza iar pe deasupra se toarna sosul pregatit mai inainte si, daca chiar se doreste mancare de post, se toarna apa cu ceva pasta de tomate, incorporata in locul sosului.
Se da la cuptor si se lasa pana se rumeneste crusta de suprafata.
La scoaterea din cuptor se presara restul de piper, ardei pisati, sofranul de Kozani (neaparat de Kozani) si patrunjelul maruntit.
Chiar daca s-a declarat peste gard varza de post si nu e, se afla.
Nu se gaseste sat in peninsula numita Balkanica unde se poate ascunde oarece de ochii si urechile celorlalti si, mai ales, de ale popii sau ale muftiului.
Kera Calita