Ajun de Crăciun de la Viflaim, la Jariștea Locantă

Ajun de Crăciun de la Viflaim, la Jariștea Locantă

24 decembrie, de la ceasurile 7 ale înserării (19.00)

Aureolată cu nimbul eternității, Nașterea Domnului este miracolul întemeietor al credinței noastre creștinești, dincolo de toate opreliștile despotului Irod și în ciuda vrăjmășiilor păgâne ale Hașmoneilor. Datina ne îndeamnă să ne strângem laolaltă pentru a prăznui îndeplinirea profeției ivirii lui Mesia în ieslea sacramentală, astfel, pe 24 decembrie, de la ceasurile 7 ale înserării (19.00), Kera Calița vă pohtește din preaplinul inimii sale la Jariștea Locantă, unde va așterne cu cucernicie masă bogată și va porni festinul de basm:

Antreuri românești de casă tradiționale – Patenta „Kera Calița ot Jariștea”

-tobă mozaic, cu limbă de râmător fiartă și afumată între alte viscere și cartilagii tocate, lăsată să atârne în bășică la vânt

-lebărvurșt sau cârnat din spumă de ficat aromită cu cimbru, piper și foi de dafin, adunată într-un maț gros

-caltaboș, adecă o chișcă din măruntaie fierte, tocate cu ceapă, și orez spălat în trei ape

-jumări din slănină de pe burta porcului, topite după ce în ceaun s-a turnat o ceșcuță de lapte îndoit cu apă de izvor.

-șorici subțire, moale și, totuși, atât de crocant, după ce purcelul va fi fost frecat gospodărește cu peria de sârmă și pârlit cu paie încinse răsturnate cu un vătrai de alamă

-sul meșteșugit de brânză de burduf presărată cu chimion

-măsline de Kalamata, târguite la Ibrăila sau Rusciuc

-ceapă roșie de Buzău spartă cu pumnul haiducește și cu sare de ocnă turnată asupră-i după gustul fiecăruia

-pastă din bobițe de muștar mărunțite în mojar, drese cu miere și oțet din cidru de mere

-vegetale și trufandale de tot soiul

Dolmas cu carne de porc cum îi plăceau lui Păstorel

-sărmăluțe în foi de varză, întrepătrunse cu costiță afumată și fierte încetișor, peste noapte, de două ori

De sațiu creștinesc

-cotlet de porc cu os perpelit pe grătar și, apoi, tras în tavă la cuptor, dimpreună cu zemurile lui; servit alăturea cu un cârnat din carne de Mangalița judecată la satâr și o moviliță de cartofi țărănești, plus o salată de murături asortate

Dulcele psalmic

-Sfânta plăcintă de brânză cu belșug de stafide sultanine

Setea celor sastisiți de bucatele alese și înfierbântați de dănțuială se potolește cu

-câte un țoi de țuică de prune pentru orișice creștin

-o sticlă de vin Château Cristi – la alegere, alb translucid sau roșu sângeriu – de fiecare pereche

-clondire de apă cu bule și fără

-sucuri de fructe, carbonatate sau liniștite

-ceaiuri orientale la samovar

-ibrice de cafea la discreție

Reprezentațiuni de gală pe scena Cabaretului Culinar

-pildele cu tâlc ale Kerei Calița, deslușind litaniile vechilor bucoavne pentru luminarea întru credință a mosafirilor Locantei, care tânjesc după învățăturile sacre

-Taraful Crailor de Curtea Veche făcând paradă de măiestrite isonuri din strune, alămuri și chimvale

-Fatima – baiadera tânguitoare din mahalaua luminată, într-un recital inedit cu vechi cântări culese din cinul lăutărimii

-Leonard punând cu măiestrie reînnoită tot patosul mieriu al vocii sale de aur în slujba însuflețirii atmosferei

-tradiții populare recuperate din sipetul cu comori al neamului și zumzet de colindători cu cușmele potopite de omăt atemporal

Ofrandă întregind darurile Magilor de Crăciun

-350 de piaștri de argint sau 350 de lei noui

Rezervațiuni la festin

-pentru bună regulă și consfințirea prezenței voastre la marele praznic sunteți pohtiți să vă adresați la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

… Toată noaptea asta, colo-n ceruri sus,

Stelele lucrează fără de-ncetare,

Căci le-adună-n clacă steaua sfântă care

A-ndrumat pe vremuri Magii la Iisus!