Ajunul Crăciunului

24 Decembrie 2019

 

O masă bună de Sfântul Crăciun împacă toată lumea

Antreuri:

Tobă de Legliu Gară

Leberwursti simandicoși

Caltaboși burtoși

Șorici pârlit

Jumări de la garniță

Ruladă de brânză ardelenească

Piftie de cocoș

Ceapă roșie și muștar

 

Bunele maniere sunt o traducere a virtuții în limba populară

 

Sarmale în foi de varză și un cârnat de porc gustos cu ardei iute

 

Sfinții din Ceruri ne aduc o masă bogată

 

Ruladă de purcel în crustă de piper roșu și verdețuri

Curcan umplut cu merișoare și nucșoară

 

Dacă nu vrea cineva să dănțuiască, nici să nu mănânce dulcuri:

Cozonacul nostru românesc umplut cu nucă și cacao

și plăcinta de brânză plină cu stafide

 

Mesele prelungite înfrumusețează viața

și un vin sănătos te face plăcut

Băuturi

țuica/ vișinată/afinată

whiskey Jameson

sucuri gama Pepsi

cafea

ape minerale

Vin alb/roșu/roze crama Rătești

 

Masa are rânduiala ei pentru veselie cânt și omenie.

Spectacolul Kerei Calița cu:

Taraful Crailor de Curtea Veche

Pianul la intrare ca la orice serbare

Muzică maramureșeană cu Ionuț Sidău

Doru Tufiș cu  muzică de la Romanticii și Mondial

Duetul mexican

Ploconul este de 200 lei de musafir

 

Din minunile Crăciunului de demult

 

Blagoslovite și pline de har erau zilele ce aminteau, în vechime, în târgul Bucureștilor, de Nașterea Domnului! Atunci, după puterile fiecăruia, târgoveții și negustorii cu stare sărbătoreau din plin cu mese doldora de bucate, cu rubedenii îmbrăcate de sărbătoare, copilandrii puși pe șotii și năzdrăvănii și pe deasupra muzică și artificii.

De Ajunul Crăciunului  jupân Iordache pusese la bătaie tot ce avea mai bun  prin cămările sale și cheltuise cu folos, credea el, ceva galbeni pentru a-și face provizioanele cuvenite de mezelicuri scumpe de la marile prăvălii ale orașului, mai cu seamă de la casapi precum  Matache Loloescu de la răscrucea Uliței Târgoviște cu Calea Buzești, din Piața Cuibul cu Barză, care scrisese istorie în oraș cu obiceiul său de a pune în fața măcelăriei butuci pe care tranșa din satâr carnea în văzul tuturor. Iar, ca să le ia de tot ochii viitorilor cuscri, Iordache Nastasia umblase adânc la teșcherea și tocmise cele mai scumpe cofeturi, torte și bomboane fondante de la Frații Capșa.

Jupân Iordache voia să le ia ochii musafirilor săi încă de la intrare, așa că potrivise în fața intrării căsoiului, după obiceiul domnesc, un ditamai bradul tocmit cu mare cheltuială tocmai de la Sinaia, împodobind pomul de Crăciun cu beteală din fire aurii și argintii, cu funde mari de atlaz  cărămiziu, cu portocale de Sicilia, mere de Voinești și nuci cât pumnul de mari, aduse din Dobrogea de la Medgidia, învelite în cel mai lucios staniol. Iar în vârful bradului, spre a-și cinsti meseria, voise să se pună o cogeamite lumânare roșietică într-un glob mare de cristal de Boemia, spre a lumina calea oaspeților spre refeneaua dinlăuntrul casei, de unde răzbăteau aburii îmbietori răspândiți de tăvile cu plăcinte cu brânză, fierbinți, abia scoase din cuptor, miroasnele amestecându-se tulburător cu cele ale afumăturilor și feluritelor fripturi proțăpite, fără a lipsi claponii dolofani, purcelul de lapte cu mărul roșu în gură și un ditamai nisetrul cu carne albă ca de porțelan.