În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Calița ot Jariștea a trebăluit cu vrednicie gustări pentru doi trăitori (adevarul e ca sunt provizii pentru doua – trei zile)
• Salata noastra nationala adeca de boeuf 300 grame
• Piftie de porc cu zaveră – 400 grame
• Jumări târnosite – 200 grame
• Burduf cu chimen – 300 grame
• Țanțos caltaboș – 300 grame
• Tobă babană – 300 grame
• Șorici pârlit – 100 grame
• Sul de svaițer umplut cu măsline negre și verzi – 300 grame

Apoi cu hărnicie am plămădit felul al doilea cu păstrare pentru toată noaptea:
• Zece sarmale fandosite în foaie de verze
• Doi mari cârnați grosi și răsfățați
• 600 grame porcusor făcut friptură cu lichidă albă la care se adăughează cartofi copți cu mirodenii – 400 grame
• Murături puse din vreme – 300 grame
• Kera Calița ot Jariștea a frământat un dulce cozonac cu rahat, stafide, cacao, ouă, făină și lapte cu tot respectul cuvenit.
• Apoi a fiert o ciorbă de purcel acrită cu zeamă de varză pentru mahmureala de-a doua zi cântărind un litru sau o kilă, cum poftiti !
Uneltirile de la stabilimentul de pomină Jariștea suflă puternic în goarnă la numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868. Între orele 10:00-18:00 !
Livrarile se fac în perioada 21 – 24 Decembrie și cu voia domniilor voastre comenzile primim din vreme!
Candela Crăciunului să vegheze casa voastră!
La catastif Kera Calița ot Jariștea socoteste încărcatura de 390 de gologani.

 

Din minunile Crăciunului de demult

Blagoslovite și pline de har erau zilele ce aminteau, în vechime, în târgul Bucureștilor, de Nașterea Domnului! Atunci, după puterile fiecăruia, târgoveții și negustorii cu stare sărbătoreau din plin cu mese doldora de bucate, cu rubedenii îmbrăcate de sărbătoare, copilandrii puși pe șotii și năzdrăvănii și pe deasupra muzică și artificii.

De Ajunul Crăciunului  jupân Iordache pusese la bătaie tot ce avea mai bun  prin cămările sale și cheltuise cu folos, credea el, ceva galbeni pentru a-și face provizioanele cuvenite de mezelicuri scumpe de la marile prăvălii ale orașului, mai cu seamă de la casapi precum  Matache Loloescu de la răscrucea Uliței Târgoviște cu Calea Buzești, din Piața Cuibul cu Barză, care scrisese istorie în oraș cu obiceiul său de a pune în fața măcelăriei butuci pe care tranșa din satâr carnea în văzul tuturor. Iar, ca să le ia de tot ochii viitorilor cuscri, Iordache Nastasia umblase adânc la teșcherea și tocmise cele mai scumpe cofeturi, torte și bomboane fondante de la Frații Capșa.

Jupân Iordache voia să le ia ochii musafirilor săi încă de la intrare, așa că potrivise în fața intrării căsoiului, după obiceiul domnesc, un ditamai bradul tocmit cu mare cheltuială tocmai de la Sinaia, împodobind pomul de Crăciun cu beteală din fire aurii și argintii, cu funde mari de atlaz  cărămiziu, cu portocale de Sicilia, mere de Voinești și nuci cât pumnul de mari, aduse din Dobrogea de la Medgidia, învelite în cel mai lucios staniol. Iar în vârful bradului, spre a-și cinsti meseria, voise să se pună o cogeamite lumânare roșietică într-un glob mare de cristal de Boemia, spre a lumina calea oaspeților spre refeneaua dinlăuntrul casei, de unde răzbăteau aburii îmbietori răspândiți de tăvile cu plăcinte cu brânză, fierbinți, abia scoase din cuptor, miroasnele amestecându-se tulburător cu cele ale afumăturilor și feluritelor fripturi proțăpite, fără a lipsi claponii dolofani, purcelul de lapte cu mărul roșu în gură și un ditamai nisetrul cu carne albă ca de porțelan.