Bal mascat cu tombolă

4 ianuarie 2020

Din  cronicile de ambrozie cu aur și chihlimbar, am cules anii 1800 dinaintea balurilor mascate când la reședința lui Ienăchiță Văcărescu de pe Podul Mogoșoaiei, fastul petrecerilor întrecea splendoarea Curții Domnești.

Petrecerile lui Ienăchiță Văcărescu, numit și  „Prințul de Dâmbovița” erau însuflețite de personaje de toate stările, dătătoare  de rodul nobil al pământului și soarelui, multe dintre ele purtând măști ca la Veneția.

La balul Caliței, pe sunetele valsurilor sosesc la mese hors d’oeuvres în separatoarele acelei subțiri lumi de la seratele mondene:

Zacuscă de somn

Unt de sardele

Salată de icre

Rulou de somon cu spanac

Papiotte de șalău

Batog de crap

Măsline kalamata și crude „vegetalii”

Pe vremea lui Ion Vodă Caragea (1812-1818) au apărut în vechii București, primele cluburi „evropenești” unde se întâlneau oameni de lume mai emancipați pentru a sorbi coniac și a juca cărți, dar și primele saloane de bal.

Azi drumul spre balul masque se face la Jariștea Locantă în mahalaua „de cheag” a negustorimii bucureștene, ce așează pe masă la felul doi

Celebrul fel franțuzesc coq au vin

Amintirile balurilor de la Capșa, Casa Vernescu, Otetelișanu ori Fialkowski, Jockey Club sau din palatele Știrbey, Lahovary au fost loc al celor mai strălucitoare serate mondene.

Țuicile bătrâne cu miros de prune se beau din țoiuri la gustare, pe când la faimosul coq au vin curg vinuri albe și roșii de la crama Rătești, cu damf de flori de soc înflorite.

Locanta Jariștea invită onoratul public la tangouri argentiniene, romanțe vechi și chansonete, Taraful Crailor de Curtea Veche, ascuțind uneltele muzicale pe glasul Gabriellei Haraza, Doru Tufiș cu vechile lui melodii, Ionuț Sidău urmașul cnezilor maramureșeni și Aurel Pădureanu cu glasul lui de foc „cu rugină de gheșeft” și Ana Maria Petre cu mască și canțonete napolitane .

„Tombola mostră ce învârtea toată noaptea roata norocului”

a trecut prin timp pe scena Caliței cu bilete câștigătoare reprezentate de obiecte de artă de la doamnele inimoase din înalta societate de odinioară. Biletele câștigătoare sunt în număr de 7.

Considerată adevărată instituție de socializare, balul boieresc dădea tonul noilor tendințe. Aproape totul se juca la nivelul imaginii, domnii simțindu-se obligați să-și arate fina educație în știința dansului, iar doamnele trăind cu grija de a apărea mereu cu o garderobă fastuoasă și vorbe inteligente.

Norma eleganței desăvârșite la desert se supune printr-o ilustrisimă  – charlotte royale – lângă cafele Arabica, ceaiuri verzi sau negre, sucuri de portocale și merișoare, după mofturi, nu mai facem vorbire de mese cu fructiere pline, alune de toate felurile și preacunoscutele saleuri cu chimen.

Obolul pus la cale = 150 lei de invitat

 

P.S. Biletele de tombolă intră în costul obolului.

 

 
03.01.2019
 

03.01.2018

 

03.01.2017