Boboteaza – 6 ianuarie

Cuvantul se desluseste Bog boteaza, Bogu-Dumnezeu in slava – si baptizare- latinescul a boteza, “Boboteaza”, sinteza proprie poporului roman. Mesia a terminat invatatura, este pregatit a porni pe drumul crucii. Ioan sin Zevedei venit din pustie isi termina misiunea botezandu-L in apa Iordanului. Mantuitorul prin botezul sau a preluat pacatele lumii asupra sa curatind toate apele pana incolo, pana la Sfantul Andrei. Lustratia popii, prin aruncarea crucii in apa, alunga spiritele necurate in cotloanele lor, lupii nu mai au deslegare la carne de om, anul incepe a se lumina spre primavara. Preotii pornesc de a doua zi prin sate si targuri cantand Iordanul, stropesc cu apa vie salasurile iar poporenii striga “Chiraleisa” (Kirie eleison), se miruiesc caii din gospodarie cu apa botezata din fantana si se intinde masa bogata in jurul putului.

In zilele din urma, fantana o miruieste primarele cu bani de la Uniunea Europeana, dar nu se stie cum se face, de apa ramane tot necuratata.

Poate Boboteaza ascunde sarbatoarea Haloa a zeului Poseidonius, stapanul apelor, sarbatoare numai a femeilor, primate erau chiar si hetairele, cele ce nu se invredniceau de alte zaiafeturi paganesti.

Aghios, aghios o Theos !

Trecu nasterea lui Hristos !

Veniti toti sa ne sculam !

La Iordan sa alergam !

In jurul fantanei cu apa miruita la Jaristea se va afla pe mese :

Salata de cruditati cu creveti si lipie

Felul II

Pui la ceaon portie jumatate zburatoare

(cu muraturi, mujdei, mamaliga)

Cofeturi

Prajitura cu visine si inghetata napolitana

Tuici si afinata/visinata, vinuri albe si rosii la carafe de Valea Calugareasca, ape minerale cu bule si fara, ceaiuri, cafele, sucuri gama Pepsi, fructe

Spectacolul Kerei Calita

Banii pentru caldarusa popii

100 lei de suflet