Locanta Jaristea

Botez la Jariștea Locantă împodobită cu floarea Maicii Domnului

Magia petrecerii încărcate de lumină a botezului este, după cea de nuntă, încununarea unei mari iubiri dar și sărbătoarea intrării pruncului în lumea creștină, urmată de o masă boierească, cu talerele încărcate de bunătățuri nemaivăzute. „Se cuvine să ai până la o sută de martori ai acestui miracol al purității dobândite prin credință!”, arăta un cuvios părinte.

Săvârșită la patruzeci de zile de la nașterea copilașului, această mare taină a religiei creștine va fi însemnat din vechime curăţirea sufletului, înlăturarea păcatului cu care ne naştem toţi şi unirea cu trupul tainic al lui Hristos. Neamurile adunate în sfânta Biserică se îndreaptă apoi spre praznicul din Locanta Jariștea unde petrecerea va fi în toi întocmai ca la nuntirea săvârșită cu nouă luni inainte.

Ospățul va începe numai după ce slujitorul Domnului va rosti, îngânat de întreaga asistență, Tatăl Nostru și va binecuvânta bucatele primei mari petreceri a pruncului curățat de păcatele strămoșești.

Asemenea banchetului de nuntă, și ceremonia botezului, așa cum este ea poruncită de Kera Calița, poate lua felurite înfățișări, fieștecare începând cu mezelicuri rafinate și având câteva feluri copioase, stropite cu vinuri alese, fiindcă, precum orişice Locantă vestită, Jariştea are o cramă plină ochi cu butii și sticloanţe aduse din podgorii prea bine ştiute, precum şi o asigurătoare colecţie de sticle de şampanie şi alte licori de soi, adevărate esențe ale tinereţii veşnice!

Jariștea Locantă este acel loc ales ce poate găzdui cei 40, 60 sau 100 de mosafiri ai familiei ce-și serbează pruncul creștinat. Aici, tablalele și talgerele încărcate cu darurile cuhniei sunt expresia gustoasă a vechii gastronomii românești, iar vesela de porțelan, tacâmurile de argint  și fețele de masă de atlaz nu fac decât să întregească atmosfera festivă desprinsă din tomurile ce istorisesc povestea Vechilor Bucuresci. După cum poveștile cu har și miez tainic ale Kerei Calița vin să lămurească înțelesurile vieții, muzichiia tarafului Crailor de Curtea Veche însuflețește la rându-i inimile tresăltând de bucurie ale celor din alaiul de botez.

Cine vrea ca momentele cheie ale trecerii sale prin lume să se petreacă într-un décor de cinstită și simandicoasă epocă de mărgăritar, va alege de bună seamă Jariștea Locantă pentru botezul celui prin care-și va perpetua cu folos spița, intrarea puiului de om în rândul creștinilor urmând să aibă loc sub semnul bogăției trăirii depline și a celor mai fecunde auspicii.

Precum la râul Iordan, miracolul pogorârii Duhului Sfânt, ca un porumbel alb, peste o ființă, înseamnă încă o izbăvire de asuprirea întunericului și, totodată, dă puterea de a clădi o speranță, o viață, o lume. „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu” stă scris în Sfânta Evanghelie după Ioan.

De bună seamă, se cere slăvită clipa aceasta de sfânt botez, întâia mărturie a unui cuget curat. Iar, la români, bucuria întâlnirii cu credința cea dreaptă înseamnă o mare sărbătoare, împărtășită alături de toate neamurile și prietenii familiei pruncului ce tocmai a fost botezat.

De aceea, la Jariștea din Vechii București, petrecerea de botez este juruită cu toate poamele naturii preschimbate în cele mai alese rețepturi din vechile cărți de bucate, Kera Calița știind că se spune în popor, cu mare îndreptățire, că această primă masă a pruncului și a celor ce au venit să-i aducă orațiile este oglinda tuturor înfruptărilor sale viitoare din strălucirea lumii.

Cu vechile îndreptări în minte, Jupâneasa întâmpină mosafirii din această zi binecuvântată cu Locanta împodobită cu flori de crini (floarea Maicii Domnului), frunze de ferigă (ca pruncul să aibă spor și să fie sănătos ca bradul) și floarea miresei (ca să nu aibă nicicând cununiile legate).

…Așa cum predica Părintele Galeriu, botezul poate fi socotit o arvună a bucuriei cerești: „Ușurat de plânsul cel vechi al lui Adam, primește-l, Doamne, pre robul tău în armia celor fără de prihană și, începând cu prima lui agapă, fă-l să se bucure de toate darurile Pământului!”

Iar, pentru a vă asigura că data botezului pruncului vostru este juruită la Jariștea Locantă, e bine să faceți din timp cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868! Iar Jupâneasa vă așteaptă oricând, cu lesnicioasă programare, pentru a stabili împreună meniul, muzichiia, decorațiunile și tot ce este trebuincios pentru un botez cum nu s-a mai văzut!