Oferta meniu

Oferte botez – descarca meniul complet

S-a sarbatatorit botezul lui Luca

     Într-o sală pătrată, cu intrarea din ulița George Georgescu, fățăluită pe jos cu parchet de paltin frecat și bine lustruit; iar pe sus, din tavanul cu luminatoare atârnă lustre de la conacele boierești și de jur împrejurul ringului, mese orânduite precum soldații într-o legiune iar în față se ridică o mică estradă pentru orchestră: un țambalagiu, o violă, un saxofon și un harmonic. Pentru dansatori, „pațio” se transformă în ring de dans și e bun de alunecat pentru micii cavaleri și capriciile drăgălașelor domnișoare, invitați la botezul grațioasei lor verișoare Lixandra, la prima ei ieșire în public, azi 3 februarie creștinată în cristelnița de la biserica Sfântul Nicolae Vlădică. Fericiți sunt părinții domnișoarei Lixandra, bunicii aruncă confetti mândri și înfoiați pentru nepoata lor, invitații ( preteni, nași , fini, rubedenii, cuscrii) își curăță sufletul cu licori roșii și albe și-și dezmiardă stomahul cu felurile de mâncări a la Kera Calița care mai de care mai drăgăstoase, strânse într-o masă de pomină, de la gustări până la cofeturi. Peste întreg botezul, bine orânduit, nașul și nașa cântă cu chef, țin toasturi despre onoare și viitorul finuței lor. La poalele dealului Mitropoliei, festivitatea botezului preafrumoasei Lixandra se desfășuară în Locanta Jariștea, cu vremuri de fericire și dansuri pe note senine așa cum știu toți românii să petreacă la înfrățire, mărire și botezuri.
Doar la Jaristea se afla,
Botez cu sfintita apa.

 

S-a nascut Gheorghita

Moasa, zisa si doftoroaia satului, l-a scaldat, dupa obiceiu, sub privegherea nasului in apa nenceputa cu plante botezata, busuioc si bujori, adaugit un ou, ceva miere, untdelemn de candela si un galben auriu precum ii soarele, menindu-i:

Acest baiat/ Ce l-am ridicat/ Sa fie sanatos/ Si mintos/ Si voios/ Si frumos/

Si invatat/ Si bogat/ Om de treaba/ Luat in seama!

L-au infasat curat si stralucitoriu ca un print si l-au prezentat mamei spre bucuria sufletului dansei, urandu-i iara cele cuvenite. In sfarsit l-au infatisat nasilor, la masa intinsa cu purcei de lapte si cocosi fripti din camera mare. Urmeaza urarea de temelie, in fata nasilor se joaca prevestirile dupa dorintele celor mari, rareori urmate de puiul de om .

A doua zi tatal, mandru si usor afumat, insotit de nas, putin mai treaz, caci, de, e in misiune, s-au prezentarisit la primarie si au numit copilul cu numele bunicului din partea tatalui si adaugit al doilea nume dupa fantezia nasului : Gheorghe Valentino, spre necazul tanarului de mai tarziu.

Peste cateva zile, dupa intelegere cu popa Ilarie, a venit si vremea intrarii copilasului in tagma credinciosilor ortodocsi de la Bizant si in trambitele ingerilor este scufundat in biserica de trei ori in apa sfintita, cetita mai-nainte de popa nostru, in timp ce glasul popii Ilarie arunca spre bolta infricosatorul legamant al imparatilor de la Bizant:

Se boteaza robul lui Dumnezeu Gheorghe Valentino, in numele Tatalui, Amin, si al Fiului, Amin, si al Sfantului Duh, Amin, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

Acum, oracaind, Gheorghita imparatul este sters si infasat, lasat in plata lui sa doarma in bratele nasei, restul alaiului, tulburati de minunata taina a botezului si flamanzi peste poate s-au incarcat in carutele asternute cu fan si caii au fost biciuiti mai abitir spre Jaristea, spre mesele incarcate.