Categorie: Codul bunelor maniere

Acele firimituri blestemate

Codul bunelor maniere in gastronomieAcele firimituri blestemateSunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. La masă, se întâmple adesea să îți cadă firimituri de pâine pe piept sau pe jabou. Bun înțeles, nu poți rămâne așa și, în consecință, ți le scuturi discret de îndată ce le-ai observat. Unii se vor întreba atunci la ce mai e bun șervetul imaculat care ți-a fost lăsat pe masă. Ei bine, acesta nu se agață la gât, ci se așază în poală. Dar nu cumva să te folosești de el pentru a te șterge la gură de sos! Pentru aceasta folosești discret un șervețel de hârtie, tamponând ușor buzele. Dar nu trebuie să te scuzi pentru firimiturile de pâine pe care le-ai făcut pe fața de masă, cum nu e frumos să încerci să plimbi tacâmurile prin farfurie. Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!  
Continue Reading ...

Subiecte de evitat la o conversație mondenă

Codul bunelor maniere in gastronomieSubiecte de evitat la o conversație mondenăSunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. La o chindie nu contează cât de simandicoasă nu se flecărește chiar despre orice, câte-n Lună și în stele! Sunt și subiecte pe care este mai politicos să le evitați, pentru a menaja susceptibilitatea vreunuia sau a proteja intimitatea altuia. Dintr-un motiv sau altul, nu dezbați circumstanțele spinoase ale afacerilor tale, nu evoci greutatea pungii cu taleri sau rotunjimea contului din bancă, nu faci paradă de succesele odraslelor la pension și nici nu faci destăinuiri picante despre cavalcada iubirilor trecute. Mai ales acest gen de anecdote – suculente fără doar și poate! – se cere evitat, altminteri se poate ajunge chiar la duel, zău așa! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!  
Continue Reading ...

Discreția despărțirii de comeseni

Codul bunelor maniere in gastronomieDiscreția despărțirii de comeseniSunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. Dintr-o rațiune sau alta, nu toți participă la refenea până la finalul acesteia. Se recomandă, însă, ca plecările intempestive să nu se facă în vreun fel cu zarvă și tam-tam! Dimpotrivă, când trebuie să pleci înainte de siktir caffé, binevoiește de a o face cât mai discret cu putință! Nu te opri să schimbi impresiuni cu cei care rămân la adunare, nu îți clama rămasul bun cu o voce de stentor și nu face caz de despărțirea prematură, cu justificări de tot soiul, pe care oricum nu le ia nimeni în seamă. O înclinare a capului și o privire cu subînțeles sunt de ajuns și nu-și are niciun rost punctarea zgomotoasă, cu un ceremonial improvizat complicat, a plecării! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!
Continue Reading ...

Sfertul carevasăzică academic

Codul bunelor maniere in gastronomieSfertul carevasăzică academicSunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. Masă mare, banchet franțuzit cu o mulțime de oameni însemnați! După ce au schimbat câteva vorbe cu gazda, s-au așezat cu toții și au început a se delecta cu antreurile, belșug de mizilicuri. Când, deodată, își fac apariția doi-trei invitați întârziați. Ca să ajungă la locurile lor juruite, se strecoară cu chiu cu vai printre scaune, deranjând jumătate din praznic – nimic mai supărător, mai ales dacă unul sau altul se oprește din loc în loc pentru a se îmbrățișa cu un vechi amic. Dintr-odată, tot aranjamentul pus la cale cu grijă se dă peste cap. Din nefericire, nu s-a respectat regula sfertului „academic”, după care lumea se așază la masă. A fi punctual într-o asemenea ocaziune este cea dintâi formă de politețe! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!
Continue Reading ...

Contradicția repetată – vorbă cu păcat

Codul bunelor maniere in gastronomie Contradicția repetată – vorbă cu păcat Sunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. Câte minți înfierbântate atâtea păreri! De câte ori se întâlnesc la un loc oameni de felurite condițiuni și orientări poate apărea o sămânță de ceartă. Sau, măcar, de discuții pro și contra. Se prea poate ca, în ciuda altor ditirambi, tu să ai dreptate, rezon! Însă, chiar și așa, este frumos să nu te contrazici în mod repetat cu preopinenții tăi. Dimpotrivă, mai bine zâmbește condescendent și lasă de la tine într-o astfel de dispută, oricare va fi fost subiectul ei! Uneori, o ironie fină, strecurată en passant, poate fi mai eficace decât o suită înverșunată de silogisme! Fii gentil și nu încerca să-ți impui punctul de vedere cu de-a sila! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!
Continue Reading ...

Monopol pe conversațiune? Nicicând!

Codul bunelor maniere in gastronomie Monopol pe conversațiune? Nicicând! Sunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. La o masă aleasă, întotdeauna te întâlnești cu prieteni de seamă, care au trecut prin multe eposuri și au vânturat lumea cu spor, jucând șotron pe meridianele planiglobului. Cu siguranță, toți au historii osebite de povestit dar nimic nu este mai supărător ca unul singur dintre meseni să pună monopol pe conversațiune. Un astfel de monolog este suprător și devine, până la urmă, vox clamantis in deserto – o voce care, dincolo de înțelepciunea din Evanghelii, strigă în pustiu! Lumea care vine la cabaretul culinar preferă întotdeauna o democrație a rostirii, orișice pășitor având dreptul de a se pronunța asupra chestiunilor arzătoare ale zilei. Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!
Continue Reading ...

Un amanunt… mai puțin tăios

Codul bunelor maniere Un amanunt... mai puțin tăios Sunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. Nu tot ce se aduce la masă e musai să se ciopârțească sau să se taiw bucăți folosind cuțitele! Sunt destule mâncări pentru care nu se folosesc tacâmurile trecute prin masat. Între acestea, se numără, de bună seamă, făinoasele și unele aluaturi. De aceea, nu tăiați niciodată pâinea, fie sub formă de chifle sau de baghete, cu cuțitul! Nu, pâinea se rupe cu mâna în bucăți potrivite pentru o înghițitură, fără a se mușca lacom dintr-un coltuc! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!  
Continue Reading ...

Zgomotul și armonia la masă

Codul bunelor maniere Zgomotul și armonia la masă Sunt Kera Calița ot Jariștea Locantă din Bucureștii Vechi și nu vreau să las nimic la voia întâmplării, nici cele mai mici amănunte care pot decădea arta culinară de la rangul de festin. Adesea, într-un restaurant, este mare gălagie! Fiecare gesticulează cu aprindere și vorbește cu voce tare, ca să atragă atenția asupra sa. Dintr-o reuniune pașnică, în care te poți bucura din plin de atmosfera liniștită și tihnită a Locantei, totul se transformă într-un colț de piață publică, în care se manifestă chivuțele și precupeții! Niciodată, rogu-te, nu ridica tonul în astfel de ocaziuni și, dacă poți, înlocuiește un comentariu zgomotos, pentru care se folosește o voce cutremurătoare de bas sau de bariton, cu un zâmbet suav, prin care aprobi spusele unui comiliton! Fii mai degrabă reținut decât expansiv! Vă aștept cu ighemonicon la Jariștea Locantă, în fiecare seară, unde mă puteți întreba tot ce trebuie să facă oaspeții într-un local care ține rangul dupa tipicul de altădată!
Continue Reading ...