Corola de minuni a tingirii române
Gatronomie cu povesti Corola de minuni a tingirii române… (despre o bucătărie „transnațională”) Eu nu strivesc corola de minuni a… tingirii, tablalei, tipsiei, tigăii, tuciului, tepușei, talgerului, tăvii, oalei, cratiței, blidului, cantei, patelniței, sahanului, fandilei, lespidei, șerpencăi, rainei, rânelului, surbancăi, crăstoalei, moșoaicei, lăscăioarei, hârbului, laboșului, răvarului, covatei, ulcelei, strachinei, căldării, garniței, castronului, ciubărului, vedrei, marmitei, hârdăului, ceaunului, chiupului… Carevasăzică petală cu petală din floarea cuhniei moldo-valaho și bănățeano-transilvane de demult, fie ea dintr-un bordei din Bărăgan sau dintr-un caravanserai de pe Podul Beilicului, dintr-un birt de la Obor ori dintr-o locantă de pe Podul Caliței, dintr-o magopeție ori prepanație bucovineană sau din soba unui socaci ardelean, dintr-un han sadovenian sau făgădău ori ceardă de peste Carpați, dintr-un bufet „automat” Herdan aflat în blocul ARO, la care veneau boemii interbelici, sau din Bufetul de la Șosea ridicat de Ion Mincu, dintr-o bistrou ori braserie à la Micul Paris, dintr-o berărie caragialeană cum era Gambrinus sau dintr-o cantină muncitorească postbelică în care fusese osândit să gătească Iosif Strassman, elevul lui Escoffier, din stabilimentele mandatarilor ca Bumbești, Doi Cocoși sau Frații Chivu, dintr-o cârciumă în care cânta Maria, fata florarului Ioan Coandă Tănase din mahalaua Cărămidarii Vechi, ori dintr-o crâșmă de unde răsunau [...]
Continue Reading ...