În familia Suveranilor Reîntregirii, multe decizii – inclusiv cele de etichetă – erau luate, în fapt, de ambițioasa și cultivata Regină Maria, așa că meniul servit la Alba Iulia, 15 octombrie 1922, a fost unul de inspirație franțuzească, avizat ca atare cu entuziasm de generalul Berthelot, șeful Misiunii Aliate în România, el însuși un gourmet desăvârșit. Meniul detaliat al dejunului încoronării îl ştim şi astăzi, fiind păstrat în arhive.
Masa a început cu :
–caviar
–„oeufs brouillés forestiere“, adică ouă fierte și asezonate cu ciuperci de pădure sotate în unt, şuncă tăiată fin şi pătrunjel.
– „esturgeon du Danube a la parisienne“, adică morun gătit în stil franţuzesc (carnea peștelui atent curățată și filetată, presărată cu sare și piper, tăvălită în făină cu albuș de ou bătut spumă, apoi dată în tava unsă cu unt la cuptorul deja încălzit, stropită din când în când cu zeamă de lămâie, ținută până când se coace ușor și își schimbă culoarea, rumenindu-se un pic)
– file de vită „în stil Dauphinois” (carne de vițel presărată cu sare și piper, stropită cu sos de usturoi și ulei de măsline, dată la cuptor cu vin nobil și unt, lăsată cam o oră, până își schimbă culoarea), servit apoi cu cartofi gratinați, făcuți la cuptor cu unt, lapte, piper și nucșoară, la final punându-se deasupra un strat de cașcaval, care se rumenește şi „sos remoulade” (sos alb din maioneză, zeamă de lămâie, un pic de muștar de Dijon – cu hrean, capere, castraveți murați tocați fin și pătrunjel verde adăugat la final)
– aspic de „foie gras” (din ficat de raţă) decorat „en belle-vue“ (asezonat cu feliuțe de lămâie și rondele de măsline negre, stropit cu ulei de trufe și coacăze roșii)
– parfait de praline (înghețată cu nuci trase în prealabil în caramel)
– trufe de ciocolată (bomboane simple, cu aroma de lichior de portocale amărui – Grand Marnier)