Când gastronomia face casă bună cu credința la Jariștea Locantă

 

„Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia Cerurilor! Ferice de cei îndureraţi, căci ei vor fi mângâiaţi! Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni Pământul!” Predica de pe Munte și Vindecarea fiului lunatic sunt două dintre tainele euharistice cu care Iisus a mântuit pe cei pierduți în hățișurile întunecate ale necredinței.

Kera Calița se închină cu evlavie în fața învățăturilor mesianice și, prețuindu-le ca pe mari porți ale sufletului creștin, le aduce prinos de sărbătoare sâmbătă, 13 aprilie, și duminică, 14 aprilie, de la orele 18.00, însoțind cetaniile din cărțile sfinte cu mese întinse la Locanta-i:

Platou apostolicesc de brânzeturi felurite

-brânză de burduf frământată cu chimion și negrilică  într-un schit de la Durău

-brânză de Peloponez din lapte de oaie și capră, cu bântuiri de nucă verde și migdale

-preparațiune ardelenească din brânză învechită, șuncă fiartă în zeamă de varză și slănină afumată cu rumeguș de fag

-ruladă de schweitzer cu struguri de Ostrov

-măsline grecești din Ciclade și vegetale fragede de sezon aduse de grădinarii giurgiuveni de la Fălcoianca

Sațiu evanghelic

-Cordon bleu de purcel cu felii de șuncă afumată și cașcaval de Penteleu, însoțit de piurea de săpunari de la Lungulețu și castraveți murați în cuhnia Jariștei, după un rețept al cărei secret este păstrat cu strășnicie în  familionul Jupânesei

Dulcele monahal în straie de aluat mirene

-Plăcintă cu mere din Grădina Raiului, cu aluat fraged ca sânul Evei și aromat precum ispita dintâi

Tâlcuiri și isonuri

-Kera Calița și historiile sale despre deslușirea patemilor lumești cu înțelesuri dumnezeiești și însemnări liturgice

-Taraful Crailor de Curtea Veche cadențând trăirile comilitonilor cu alese cântări

-Cristina Ioana și incursiunile prin muzichiile mahalalei luminate de altădată

Se dă bir pohtelor

…în valoare de 100 de dubloni de aur sau 100 lei noui.

Spre bună știință

Rezervațiunile se fac din timp la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

 

 

Praznicul Mariei Egipteanca la Jariștea Locantă

 

Kera Calița îi prețuiește caznele Sfintei și ține cu osârdie să-i facă praznicele la Jariștea Locantă, sâmbătă, 20, și duminică, 21 ale luminosului April, de la ceasurile șase ale înserării, întinzând masă bogată de alese gusturi:

Antreu de mare cuvioșenie culinară

-o bucată mare de plăcintă de curcan cu multă verdeață și un boț frumos de smântână asupră-i

Fără de pereche însuflețire a gustului

-antricot de vițel abia înțărcat de mumă-sa, desăvârșit la cuptor cu sos de vin roșu, adus la masă cu un platou de orez sălbatec cu țelină, morcovi și ardei roșii trași în ulei de olive și salată verde crocantissimă presărată cu mărar verde

Destăinuirea dulcelui

-tarte cu fructe din Grădinile Raiului

Cuvioasa Maria era tânără şi frumoasă şi a căzut într-o atât de mare robie a plăcerilor în cetatea Alexandriei din Eghipet, încât s-a făcut ademenitoare multor suflete de bărbaţi cu desfătările-i pierzătoare. Însă, după ce a trăit 17 ani în cea mai adâncă viaţă păcătoasă, Dumnezeu i-a întins o mână de ajutor, făcând din ea un îndreptar de întoarcere la pocăinţă, o pildă de nevoinţă peste fire şi de neasemuită sfinţenie.

Reprezentațiune

-Pilduitoarele historii ale Kerei Calița despre patimile și pătimirile Mariei Egipteanca sau meandrele drumului întortocheat spre sfințenie

-Taraful Crailor de Curtea Veche își desăvârșește relația cu Melpomene și Euterpe, făcând să vibreze lira, chimvalul și coardele dintr-o mahala luminată

-Cristina Ioana arată de ce, când omul chefuiește fără lăutari, cineva acolo sus lăcrămează

De la teșcherea

…se vor scoate 100 de băncuțe de argint sau 100 de lei noui

Rezervațiunea

-se face, după datina veche a Locantei, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

 

 

Apologia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, la Jariștea Locantă

Kera Calița împlinește canon de rugăciune pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Cappadocia, cel pe care nicio silnicie poruncită de Împăratul Dioclețian în prigoana acestuia îndreptată împotriva creștinilor nu l-a putut face să abjure, dimpotrivă întărindu-i și mai mult credința, văzută ca o Fecioară ce trebuie salvată din ghearele Balaurului.

Întru prăznuirea acestui neostoit purtător de biruință, Jariștea Locantă își deschide porțile în binecuvântata zi de Prier, marți, 23 Aprilie, de la orele 18.00, în crugul înserării, Jupâneasa așteptându-și mosafirii cu hrană sufletească și mese încărcate de darurile cuhniei:

Degustațiune pentru vlagă și înțelepciune

-o bucată frumoasă de rumenă plăcintă de creier cu castraveți acriți chiar în beciul Locantei după un vechi rețept de familie

Pohtă mucenicească înaintea înfruntării cu balaurul necredinței

-mușchiuleț de Mangalița la cuptor, râmătorul fiind dintre cei hrăniți în codru cu ghindă, jir și alune; pe tipsii, aidoma se vor găsi cartofi gratinați cu smântână, unt, ouă și cașcaval, dar și salată de varză albă cu morcov ras, botezată arhierește cu o vinegretă de aceto balsamico

Desert fără de deșertăciune

-Tort Opéra, capul de operă al cofetăriei lui Cyriaque Gavillon, făcut cu pandișpan de migdale zis și biscuit Joconde, ganache de ciocolată și cremă de unt de cafea

Canevas de încântare

-Kera Calița face apologia Sfântului care a urmat învățăturile lui Hristos, a luptat pentru credință, jertfindu-se pentru ea, și a scos demonii din idoli

-Taraful Crailor de Curtea Veche ridică imne de slavă pentru martirul creștinătății și bucură sufletele credincioșilor cu osebite cântări lumești

-Cristina Ioana face din scena Jariștei o punte de cleștar spre felurite muzichii de altădată

Danie

La praznic, se vor aduce 100 de piese numismatice sau 100 de lei noui

Locuri juruite la praznic

-se vor primi, ca de obicei, prin contactarea Locantei la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

 

Praznicele Împărătești de Florii la Jariștea Locantă

Datori suntem să ne bucurăm și noi de mirabila sămânță a înveșnicirii, proslăvind Fiul Domnului din preaplinul inimilor. Pe fondul dulcilor isonuri de țitere, cimbale și alăute, cinsti-vom smeriți miracolul divin cu cele mai alese bucate, festinul fiind îngăduit căci aceasta este a doua mare dezlegare din Postul Paștelui.

Iată ce merinde ademenitoare vor fi pregătit cu râvnă și îndeaproape călăuziți de stăpâna casei baș-bucătarii Kerei Calița, ca întotdeauna bucuroasă de ai săi pășitori întru ospeție, sâmbătă 27 și duminică 28 aprilie, de la ceasurile șase (18.00) ale serilor de primăvară:

Dezlegare la antreuri de pește

-ruladă de crap prins în năvodul credinței patentă Jariștea, tocmeala de carne albă și legume mărunțite fiind aghesmuită în vin aromat

-tarama de icrișoare de crap tescuite cu har brâncovenesc

-zacuscă lipovenească de somn ce s-a hrănit cu flori de nenufar

-pastetă de pește chivernisită ca pe vremea când Simon Petru și Andrei își aruncau mrejele în Marea Galileii

-păstrăv afumat în cetină de brad bucovinean de la Pojorâta

-măsline ochioase de Kefalonia

-trufandale crocante de sezon

Binecuvântată pescărie de sațiu

Filet de dorada aurie sălbatică, cu sauce espagnole în stilul lui Antonin Carême (mirepoix din carote, șalote, tomate, cimbru, o foaie de dafin și fond brun), însoțit de o chiftea de șalău făcută ca pe Valea Mostiștei, cu adaos la umplutură de cartof alb și morcov dați pe răzătoarea mică

Îndulcirea sufletului sub pomii înfloriți

-Tarte cu fructe culese din Grădinile Raiului

…Și a fost ziua în care Sfântul Ioan Gură de Aur venea cu ramuri de măslin, frunze de mirt și crenguțe de liliac înflorit, cântând imnuri de slavă! Tot omul se bucura, Natura însăși înveselindu-se și îndemnând la o preacucernică desfătare, fiindcă Iisus săvârșise o minune dumnezeiască înviindu-l pre Lazăr. După săvârșirea acestui miracol fără seamăn, mulţimile strânse la porţile cetăţii sfinte a Ierusalimului l-au întâmpinat cu flori albe şi l-au aclamat pe Mântuitor, recunoscându-l ca Mesia.

 

Sarabandă de emoțiuni la cabaretul culinar și artistic

-Kera Calița va lumina înțelesurile sărbătorii și va arăta cum orișice creștin începe să se pregătească de întâmpinarea Săptămânii Patimilor, aprinzând candela ce va arde neîntrerupt în zilele de Denii, pentru ca simțirea și cugetul să-i poată trece de la întunericul păcatului la lumina dreptei cugetări, după încheierea Sărindarelor, precum stă scris în Evanghelii

-Taraful Crailor de Curtea Veche cu isonuri meșteșugite  de vioară, acordeon, țambal, saxofon, clarinet și contrabas

-Cristina Ioana în recital de zile mari, cu cântece de petrecere din mahalaua luminată

– Leonard tenorul, coborât de pe scena  Oteteleșanu, cântă de bucuria sărbătorii neînfricatului Sfântul Gheorghe

Obol aninat de o crenguță de salcie

-150 de arginți cu margine zimțată sau 150 de lei noi

Rezervațiunea pentru masă, antren și spectacol

-se face, după datina dintotdeauna a Locantei, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

 

 

Armindeni luminos și plin de savoare la Jariștea Locantă

La început de Florar, oamenii buni la suflet au dejucat cabala împotriva Pruncului Iisus și de aceea atunci se anină la porți crenguțe verzi și lăstari înfloriți! Este vremea în care, în călindarul popular începe în fapt vara și vegetația capătă rod binecuvântat! Dar este și ziua când sunt alungate spiritele rele, așa că, pe mese, între tacâmuri, se pun frunze verzi de pelin!

Dintotdeauna, Jariștea a întins mese îmbelșugate în primele zile ale lunii când primăvara ajunge la apogeu. Și de data aceasta, miercuri, 1 mai și joi, 2 mai, Jupâneasa își așteaptă vechii comilitoni dar și noii prieteni pentru agape binecuvântate la care belșugul se revarsă pe mesele împodobite de sărbătoare:

Mizilicuri din Vechii Bucuresci

-ruladă de cocoș aromită cu boia dulce, cimbru, busuioc și un vârf de cuțit de nucșoară rasă, rumenită pe îndelete la cuptor

-pate de ficat de porc frecat cu unt și blenduit cu ceapă verde, piper roșu râșnit și măsline negre gemlik mediteraneene

-pastramă de curcan fezandată o săptămână în vin dulce și frecată cu amestecul secret al bucătarului-chef

-rulou de cașcaval de Penteleu întocmit cu boabe mari de  struguri

corbeille de salată din piept de pui și ciuperci cu legume, castraveți murați și mayonnaise de casă

-tipsii cu ridichi de lună, ceapă verde și roșioare cherry

-asortiment de olive

Îndestulare ca în „Dictatura Gastronomică”

-Pentru fiecare pășitor, câte un platou boieresc cu 4 mititei fuduli după rețeta consemnată de Bacalbașa, dimpreună  cu o fleică mustoasă de porc, un morman de piurea de cartofi cu smântână și unt, bașca salată verde cu castraveți și mărar

Desert royal

-Tort de ciocolată belgiană cu vișine din vișinată și o boule de înghețată de vanilie, așa cum le plăcea Reginei Maria și doamnelor ei de companie

Din preaplinul sufletului, ode aduse Naturii și Culturii

-Kera Calița spune povestea lunii Mai, când Raiul coboară pe Pământ, pajiștile sunt verzi și pline de flori multicolore, iar frunzișul pădurilor și livezilor tresare sub adierea vântului

-Trecere în revistă a marilor stiluri muzicale practicate în ultimele două veacuri în Bucuresci realizată de muzicanții emeriți ai Tarafului Crailor de Curtea Veche

-Cunoscuta și sensibila diseuse Cristina Ioana se joacă pe note cu melodii faimoase de altădată strânse într-un florilegiu sonor unic

Ofrandă adusă primăverii

-Se cer 130 de florini de aur sau 1 de lei noi

Rezervațiune telefonică

-se face, așa cum mosafirii Locantei știu prea bine, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!