Apelpisite mancaruri din talgere de argint, petrecere de aur la stiuta “Jariste”.

                                                                          Oferte meniu botez

 

Oferte meniu nunta – descarca meniul complet

Maritica Doamna

Se pregatise nunta mare, domneasca la Focsanii anului 1845.
Mirele, Maria Sa Gheorghe Voda Bibescu  cobora de la mosia sa de la Comarnic, iara logodnica Maritica Vacarescu venise pe Dunare, cu vaporul austriac pana la Braila, barcile canoniere trasesera cincizeci si unu de lovituri de tun, si capitanii corabiilor din port inaltasera marele pavoaz.
Si a fost sarbatoare implinita, cu ministrii toti in uniforma, infanteria si cavaleria pe randuri  in fata bisericii, cu artileria in lucrare,  101 lovituri, cu muzici militare doua, cu boieri si negustori, prostime si calici.
La Bucuresti, pe cheltuiala domniei s-au intins mese in piete, la primarie, la Sfanta Vineri si in Amzei, iar petrecerile de obste s-au tinut ca de obiceiu in gradinile orasului, in Cismigiu, la Filaret si la soseaua Kiseleff.
Drumul mirilor fusese lung si complicat, se iubeau dinainte de potop, dar jocul aliantelor din lumea protipendadei, ii  insotise pe fiecare cu cel nedorit.
Si risipise Domnia sa Voda Bibescu aur pe toare cararile, schimbase un mitropolit in tara, un patriarh la Stambul, pusese pe jar cancelariile Europei si concediase Obsteasca Adunare; si asta numai sa obtina deslegarile si aprobarile pentru Maritica Doamna.
Si din nou trasurile lumii subtiri a Bucurestilor s-au bulucit la Palat, cu cereri de audienta, sa se-nchine doamnei tarii si stapanei sufletului domniei.
Dar doamna tarii primea foarte rar, ba odata. plictisita de  rugaminti si spre invatare de minte si-a trimis papucul aurit : “Lui sa i se-nchine!”.
Asa sunt iubirile celor mari, fara trebuinta celorlalti.

 

</>
Oferta meniu botez – descarca meniul completCRISTELNITA REGALA

Dupa inchiderea bisericii Sarindarului, lumea cu stare a Bucurestilor si-a mutat slujbele si acatistele la Domnita Balasa.
Si avea biserica din Calea Rahovei o cristelnita din argint masiv, cu incrustari si cizelare fina, si nu era botez in protipendada dupa lege, fara de folosirea cazanului stiut de toate starile orasului .
Urmandu-se legile nescrise ale tarii, la nasterea printului Carol s-a hotarat oficierea tainei botezului la Sinaia, si cu indreptatire Preafericirea Sa Ghenadie Petrescu , a poruncit purtarea cristelnitei de la Domnita Balasa la castelul Peles.
Si botezul viitorului rege s-a facut de catre Mitropolitul tarii, dupa legile ortodoxiei,in prezenta Majestatilor lor Regele si Regina, a primului ministru Dimitrie Sturdza, a guvernului si a inaltului cler.
Dar dupa bucuria si zarva ospatului legiuit, lefegii palatului si a guvernului au consemnat cu sperietura disparitia cristelnitei de la Domnita Balasa, si disparuta a ramas pana astazi.
A urmat demisia guvernului, caterisirea preasfantului Mitropolit, razmerite ale Bucurestilor.
Si atunci s-a vazut, cum de la nastere, Maria Sa Carol al II-lea fost-a prilej de galceava pentru supusii sai.