Larousse-ul

Biblia gastronomiei lumii Oicumeniei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retete

Șalău Meunière

Curcan umplut cu castane

Purceluș de lapte copt la cuptor

Filet mignon 

Coquelet de Bretagne 

Salata de boeuf

Șalău Bonne Femme

Confit de canard

Rață în untură

Cassoulet – tocană de carne și fasole

Navarin – tocană de berbecuț cu legume de primăvară

Ratatouille

Ragout – amestec de carne, legume și cartofi, cu sos

Clafoutis – pandișpan cu fructe

Tartelette de conversation

Timbale sau „timbala” cu umplutură de fructe de pădure, mure sau zmeură

Crepes Suzette

Boeuf bourguignon

Boeuf a la bourguignonne

Supa Xavier

Supa Veloute

Consomme

Bouillon

Bourride setois

Bouillabaise

Supa Gratinee des Halles

Supa de ceapă a la Stanislas

Supa de ceapă din Montmartre

Raclette

Fondue

Les croquettes

Les Boulettes

Piept de rață cu varză albă călită

Foie gras cu piersici caramelizate

Pate de foie gras

Rulouri de jambon de Bayonne cu foie gras si piment de l Espelette

Escalop

Tocană de limbă

Coq au vin

Pui Marengo cu creveți

Zingara

Cordon bleu

Stroganoff

Turnedo Rossini

Batog de crap

Mușchi de vită Wellington

Charlotte royale

Orez cu lapte, zmeură și bezea deasupra

Jumări picante de iepure

Pârjoale

Antreuri de pește și brânză

Roast beef umplut cu sparanghel

Chișcă (stomac de porc umplut)

Tarte cu fructe marca Jaristea

 

Talger cu fructe de mare

 

Caviar de morun din marea Azov

„oeufs brouillés forestiere“

„esturgeon du Danube a la parisienne“ 

File de vită „în stil Dauphinois”  

Aspic de „foie gras”  

  

Trufe de ciocolată  

 

La pièce de résistance – Păun întreg la cuptor, împodobit cu coroana lui maiestuoasă

Hulubi făcuți pe jăratec sub formă de pară

 

Rățoi fuduli întregi, picurați cu sos de portocale și sos de alone sau întovărășiți de varză albă călită încetișor

 

Kreatopita – plăcintă grecească de carne

 

 „Șalăul Doamnei Casnice”, ce i se mai zice și Bonne Femme,pregătit cu sos de ciuperci, vin alb, unt și smântână dulce

 

Sagesse du bonhomme – plăcintă de creier

Soufflé Tartuffe de legume

Bucătarii pe scenă cu satârele lucitoare la plăcerea musafirilor

 

Mezelicuri de peste

 

Tort diplomat cu fructe de padure si orhidee naturale

Tort cu portocale, mandarine si kiwi

Negresa cu bezea

Tort de mere

Tort cu branza si crema chantilly

 

Rulada de pandispan, umpluta cu crema de fructe de padure si glazura de ciocolata

 

Cruson

 

Vudca

 

Rulada  florentine, pomana porcului si rata pe varza

 

Clapon cu mujdei, mamaliga si cartofi intregi la cuptor

 

Hors d’oeuvres cu galantina de rata cu fistic, pate de iepure, batog de chefal, tartelete cu svaiter si sparanghel, branzeturi din Peloponez cu jeleu, canapele cu limba afumata, ecler cu scrumbie si buseuri cu scoici de mare

 

Muschiulet de caprioara „ca la Cozia” cu cartoafe coapte si sofran, frigarui de mistret vanatoresti cu cascaval Penteleu, piept afumat, ficat si rinichi de mistret, champinioane, rata cu portocale, sarmale mexicane din carne de gaina in foi de vita;

 

Mezelicuri de carne de la abatoarele Giurgiu de Dunare: tobă babană, caltabos tapan, leber de ficat, jumari tarnosite, sorici facut la paie, jambon Daia, piftie cu usturoi si branzeturi de oi si vaci, grase si slabe, sarate si desarate cu chimion si anason

 

Fasole cu ciolan – mancarea nationala

 

Morun pisat cu migdale zahar, piper si scortisoara

 

Terina de iepure cu nucsoara, cirese confiate si cognac vechi

 

Placinta de mere cu nuca si placinta de dovleac cu scortisoara

 

Mezelic  Soberano

 

Mezelic  Campesino

 

Gascani fripti ingalonati cu pene

 

Expozitie culinara a la Jaristea

 

Rulada de purcelus de lapte cu turte de malai si varza calita

 

Rulada de berbecut cu bulgur

 

Piept de rata caramelizat in portocale, curmale si fructe de padure

 

Mezelicuri cu piftie de curcan, cu pasteta de somon cu pastrav afumat, somon tartar, branza cu chimen pe canapea de castraveti

 

Berbecut de Tismana la cuptor, cu dovleac copt

 

Piept de curcan cu pere in vin si cirese confiate, pe canapea de gutui caramelizate

 

Crap chaud-froid

 

Purcelus de lapte copt la cuptor, cu sorici crocant si vin alb dulce

 

Salata de telina cu roast-beef de Paris

 

Limbi de muschi de vita cu castraveti acrii, hrean si cirese confiate pe canapea de orez

 

Salata boeuf in forma de arici si turn

 

Rulada de spanac cu seminte de pin si ginepro

 

Salata tabule

 

Muschi de vita in aluat de paine cu mere coapte,frisca si struguri

 

Salata A la Russe cu Roast Beef

Batal la cuptor si jumari de pastruga

Gutuiu, mere, dovleac si nuci coapte la cuptor

Piftie de cocos cantator si salata de telina cu nuci si piept de curcan

Ied  de Tismana, copt in mirodenii

Rontaitoare de toamna

Gustari de toamna

Ardei iute cu ciuperci, struguri si kiwi ; branza de capra cu ulei de masline, bazilicum, zaatar, cimbru, piper si anason.

Salata de iarna cu avocado, porumb, frunze de ceapa verde, gogosari, struguri, hrean, ghimbir…si maioneza.

 

2

 

Salata de boeuf

Salata  de vinete ragateana

Coroana din cotlete de porc

Miel cretan la cuptor

Pulpa porcului iberic

 

Semnite otomane cu dovleac copt

Salata A la Russe

Zacusti de vinete  si icre de fasole

 

Separator de aperitiv cu zacusca de peste, icre de stiuca, unt de sardele si rulou de somon afumat.

 

Spata de berbec umpluta cu praz si morcov in sos de smantana.

 

Spata de berbec cu varza murata in sos de smantana cu boabe de mustar

Rata intreaga la cuptor cu varza calita

Gasca intreaga la cuptor cu pilaf

Crap umplut pe sos de masline si surimi

 

Ragout de mistret

 

Gherlanduri de nisetru

 

Purcel de lapte la cuptor

 

Crap intreg provensal

Gaina umpluta cu sos de pere

Oua rosii de Paste

Rondele de somn la cuptor cu sos spaniol

 

 

Sarmale in foi de varza murata a la Kera Calita

Scrumbii proaspete de Dunare

Separator cu salata de vinete, zacusca de vinete, fasole batuta si gusa de curcan umpluta

Separator cu unt de sardele, icre de crap, zacusca de somn si rulada de somon umplut cu masline zdrobite

Stiuca umpluta