Scrumbie la Vadul Isacii
Trebuitoare, dupa marimea scrumbiilor :
La un kilogram scrumbii proaspat aduse din larg
300 grame morcovi
2 cepe mari
500 grame rosii coapte
100 mililitri untdelemn de masline extravirgin
200 grame vin de Sarica-Niculitel
10 grame piper negru (Piper nigrum)- jumatate boabe, jumatate macinat
10 grame cimbru (Thymus vulgaris)
3-4 foi de laur (Laurus nobilis)
o capatana usturoi
o legatura patrunjel verde
1-2 cuisoare (Syzygium aromaticum )
10 grame sare de mare
Pestele se curata, se sareaza putin si se trece sub salcii, in asteptare, invelit in panza de in.
Intr-un vas incapator se aseaza pe fund carotele taiate si ceapa asisderea , in bucati mari, apoi rosiile cuburi, fara de seminte si pielite.
Se adaugeste piperul boabe, cimbrul, laurul, usturoiul, cuisoarele.
Totul se inunda cu 300 grame apa, undelemnul de masline, vinul de Niculitel si se da vasul la foc in mare clocot, cel putin jumatate de ora.
Acum, dupa ce lichidul a scazut suficient, se lasa focul domol si se aseaza pestele, astfel incat sa fie acoperit de lichid si se mai da prada focului inca jumatate de ora.
La sfarsit, pestele, pe tipsie, se scalda in sosul ramas si se incoroneaza cu patrunjelul tocat si un praf de piper.
Cinstitele fete negutatoresti pot face popasul mai lung, de vinul de Niculitel s-a dovedit a fi cu imbelsugare.
Vor trece Dunarea a doua zi, pe racoare.
Kera Calita