Sfanta Mucenita Agatha

Binecuvântata insula Sicilia a primit pe ţărmurile ei, rand pe rand , toate popoarele marii amestecandu-le, şlefuind chipuri de nespusa frumuseţe. In vremea stapanirii bizantine, sub mana imparatului Decius ,in cetatea Panormos se aridicase o preafrumoasa fecioara din neam mare si bogat, numita de bunii sai părinţi Agatha. Valurile albastre, lumina strălucitoare, inmiresmatele ierburi de pe coline, vânturile marii slefuisera trupul Agathei precum o statua a divinului Praxiteles .Suflete curate, Agatha precum toti ai ei, impartasau credinţa tainica in unul mântuitorul neamurilor Domnul nostru Isus Hristos. Guvernatorul insulei, Chintianos , aridicat in legea romanilor, in credinţa vechilor zei, auzind de frumuseţea fetei a trimis garda sa-i fie adusa fecioara la palat, in slăvita capitala de piraţi ai marii, Catania. Dar, vai, copila se insotise in inima sa curata cu Isus Hristos si se ruga fierbinte pentru salvare din ghearele necuratului.

In capitala, Agatha a fost zavorata intr-o casa de pierzanie, sub mana masterei zisa Afrodita, ce mai avea sub ascultare inca cinci fete pornite pe drumul cel rau, cu porunca de îndrumare cu inselatoare cuvinte si obiceiuri spre dragostea trupeasca a vechilor zei destrabalati. Învesmântata in haine bogate de hetaira a fost adusa în fața guvernatorului. Desgolita cu forţa si-a pastrat credinţa si intr-un ritual nebunesc i-au fost sfasiatii sânii cu biciul, dupa obiceiuri barbare si intr-un târziu trimisa in temnita. In timpul nopţii s-a vindecat dintr-o data prin voinţa Dumnezeiescului sau mire. Adusa din nou in fata guvernatorului, si-a pastrat crezul sau lăuntric, a fost batuta iara cu biciul deschizandu-i-se vechile rani si s-a sfarsit in beciurile palatului si-a incredintat sufletul cu bucurie in mâinile Mântuitorului.

Dar pedeapsa n-a intarziat sa apara, in drum spre apucarea bogăţiei Agathei, Chintianos a fost sfasiat de caii sai la trecerea peste râul Psemit. Nimeni dintre dregătorii împărăţiei n-au mai indraznit a-i mai supara pe genitorii Agathei.

Trupul sfintei s-a pastrat in cetatea Cataniei in biserica ce-i poarta numele si a fost pavaza poporului sau la grele încercări. La un an de la sfarsitul Agathei, vulcanul Etna a varsat foc cu mare grozăvie si nu s-a oprit decât la aratarea hainelor sfintei in fata şarpelui de foc. Aceasta minune    s-a intamplat in ziua a 5-a a lunii Februarie, ramasa de atunci in calendar ziua de pomenire a Sfintei Agatha,  slăvit fie numele.