Sfanta Parascheva

      Dupa schimbarea religiei oficiale impusa de Constantin cel Mare, biserica s-a nevoit a schimba denumirile vechilor sarbatori intrate in ethosul popular. La mijlocul lunii Octombrie se serba reusita insamantarilor de toamna, Thesmoforiile, inchinata marii zeite Demetra Thesmoforos (cea datatoare de legi), se aduceau ofrande pentru fertilitatea ogoarelor, a livezilor si turmelor.
      Asa aparu, fara multa lucrare in nevointa sfiintilor bisericii, Sfanta Parascheva, nascuta dupa legenda , in satul Epivat, langa cetatea Caliactriei din pamantul sarbesc.
      Dreptcredinciosul Vasile Voievod, domn al Moldovei , pentru sporirea falei sale, a negutat cu patriarhul de la Constantinopole, kir Parteie si sfintele moaste ale cuvioasei Parascheva luat-au calea cetatii sale de scaun . S-au asezat in biserica Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului, in 1641 luna lui octombrie 15, astazi mutata-i racla cu sfintele-i ciolane in mareata catedrala inaltata de Maria Sa Carol I.
      Iar poporul de jos, mai totdeauna cartitoriu, au numit-o Sfanta Vineri si sorbatorii i-au dat numele Vinerea Mare sau Vinerea celor 12 vineri si in acea zi de 14 Octombrie, desigur, nu se lucreaza si nu se mananca de frupt si multe povesti scornit-a pe seama Sfintei si biserica n-avu ce face si inghitii scornelile pamantului.
UN PACHET LA INDEMANA FIECARUIA
Noi o serbam pe Sfanta Parascheva pe
13 octombrie si 15 octombrie
Cu aprobarea Prea Sfinteniei Sale Mitropolitul
Mezelic rece:
– separatorul de peste
  sau
– separatorul de zacusti
Felul II :
– pulpe de rata cu varza calita
sau
– saramura de crap cu mamaliga
sau
– cotlete de porc cu piure
Salati de varza acra
Desert :
– tortul Alhambra
sucuri, ceaiuri, cafele, tuici, ginuri, vinuri albe si rosii la carafe
Spectacolul Kerei Calita cu opera, tarafuri, trubaduri si dansuri.
Totu-i cu toptanul din partea Sfintei Parascheva , iar voi onorat public platitor contribuiti doar cu 100 lei .