SFANTUL MINA
Pe la începutul veacului trecut din târguşorul Macedoniei natale, Calcandelem,tânărul Ştefan sin Mina, negustor de vite, se urca spre tărâmul romanităţii orientale, ţara de lapte si miere pentru toţi urmaşii Romei.
Si cum călătorea cu paşaport sârbesc numele i se va scrie Minovici, Ştefan descălecătorul ,bunicul fraţilor Minovici, împământenit în raiaua Ibrailei.
Cei trei fraţi Mina, Ştefan si Nicolaie,crescuţi pe malurile Dunarii, în vântul levantin al barcazurilor ce vin si pleaca au arat brazda adanca in cultura neamului ramanesc:
-Mina Minovici, fondatorul institutului medico-legal,primul asezamant de acest fel din lume, publica monumentalul sau tratat de medicina legala, academician.
-Ştefan Minovici, chemat de Alexandru Davila ,este ctitorul Facultatii de Farmacie Bucureşti, Institutului de Chimie teoretica al Universitatii Bucureşti si Asociaţiei Generale a Corpului Farmaceutic din Romania
-Nicolaie Minovici , este fondatorul Serviciului Salvarii din Bucureşti si al Spitalului de “Urgenta “, primele ambulante sunt trase de cai (departe suntem de elicopterele Arafat) si, pe deasupra , infiinteaza si Muzeul de arta Populara din Bucureşti.
Cum 1926 Bucureştii s-au impartit in sectoare,in vapseluri ,dupa originea termenul turcesc adevarat, Nicolaie Minovici se inhama la munca de primar a vapselei albastre ce cuprindea Grozavestii,Cotrocenii,Rahova,Dealul
Spirii,Serban Voda,Mandravela si alte commune suburbane.
Profesorul Minovici imbracat în salopeta albastra,bate mahalale de
dimineata pana noapte,dărâma cocioabe, asaneaza bălti, acoperă străzi, face trotoare , canalizare si reţea de apa potabila ; i se spune „primarul albastru” :
Minovici darama tot,/Minovici e tarnacop !
Si nu si-a tras nimic “pe persoana fizica “, precum primarii de mai tarziu ! Nu l-a dus capu !