Trei Ierarhi

Sfantul Vasile, Vasile cel Mare, cel ce avu ca patrie Pontul, dupa multa carte elineasca a pastorit in vremea imparatului Valens arianul si s-a sfarsit in al patrulea an al domniei imparatului Gratian (375-379). Multa miere duhovniceasca s-a scurs din gura sfantului si multe i-au fost isbanzile impotriva ereziei lui Arie. A infiintat primul spital public din lume, ostoia fara osebire saraci au bogati. Se praznuieste in prima zi a noului an.
Sfantul Grigore, Grigore Teologul, cuvantatorul de Dumnezeu a vazut lumina zilei in Capadocia, in cetatea Nazianz. Intelepciunea cartilor a deprins-o impreuna cu Sfantul Vasile la scoala din Athena, au fost colegi cu cel ce mai tarziu se va departa de Dumnezeu si se va numi Iulian Apostatul, ce va imparatii peste romei (361-363). S-a nevoit impotriva ereziilor timpului, a lui Arie si a lui Macedonie, hulitorul Duhului Sfant. A fost pus in scaunul patriarhal de catre poporul Bizantului fara voia sa, pentru dreptatea vorbelor sale. S-a sfarsit in cetatea natala in 25 ianuarie, zi ce-i praznicul sau in calendarul orthodox.
Sfantul Ioan Chrissostomos (Gura de Aur) s-a nascut in Antiohia pe malul fluviului Orontes. Dupa adanca invatatura cu retorul Libianus, ultimul sofit elen se aridica in scaunul Episcopal al Antiohiei si vreme de 20 de ani cuvantul sau s-a raspandit peste capetele orasenilor bogati au saraci, infierand ticalosiile cetatii. In 397 va fi adus patriarh la Bizant prin voia populara. Cuvantul sau in Sfanta Sofia arde pe mai departe talharii din banul imparatiei, pe cei cu suflet calp, pe desfranati si calcatorii de lege. Depus din scaun prin complot s-a stins in 407, la Pytos la poalele Caucazului, pe malurile Pontului Euxin, Se cinsteste pe 27 ianuarie, ziua in care veneratele moaste au ajuns la Constantinopole. Este patronul celor ce vorbesc in fata obstei.
Cum galcevitorul popor al romeilor se impartise in tabere, in ioanieni, in vasiliteni, in grigorieni, fiecare aridicandu-si sfantul peste al celorlalti, Alexios I Comnetul (1081-1118) s-a nevoit a stinge rasboiul hotarand ziua de 31 ianuarie zi de cinstire a celor trei ierarhi inalti teologi. Numele tri sviatiteli (trei sfinti luminatori) ascunde sarbatoarea Trisfetitelor, zi de fertilizare in regnul animal.