Stretenia – 2 februarie
De Stretenie , 2 Februarie ,ziua prezentării pruncului Isus în biserica ,a fost zi mare. Taica mare , catana batrana , mi-a făcut semn sa pregătesc caii .Banuiam ceva de cu seara, isi curatase puşca ,pusca lui veche cu o singura ţeava, o incarcase pe la capat batand fultuiala cu vergeaua , dar nu credeam ca se va încurca cu feciorasul de eram in acele fericite zile ale copilăriei. Imbracati cu haine groase din dimie si ceva merinde ,am ieşit prin capul satului lund drumul muntelui .Satul a ramas in urma, insula in ceata deasa cu fumurile hornurilor înaltandu-se spre cer .Am trecut de padurea de brazi ,stransa si neguroasa precum haurile iadului , neaua neumblata ,doar urme rare de veveriţe, scartia sub copitele cailor,se cernea zapada din cetina barazilor .începuse a se lumina .Ajunşi in plai Taica mare a oprit caii si l-a priponit uşor, cu puşca in mana a mai mers prin zapada neumblata inca cevasilea , l-am văzut cercând direcţia vântului cu degetul muiat în gura si ne-am aşezat sub vant. Uşor ne-am apropiat de ceva stanci prăvălite din pisc, o ciudata lumina nefireasca ne invaluia, ajunsesem ,deodata am recunoscut locul, in toamna îmi aratase bârlog de urs sub rădăcini serpuite de jnepeni. Urmele ursului se înşirau deslusit in zapada , desenau o hora fantastica in fata stancariei si nu duceau spre vale ,ursul se întorsese în bârlog. Mi-a făcut semn sa tac si sa ne întoarcem ,ne-am scoborat incet, pe drum, sub cetina am făcut ceva foc, am dat grăunte la cai si am prăjit slănina .Abia acum Taica mare , învăţătorul in lumea tainica a pădurii ,m-a deslusit
-De sfanta zi a întâmpinării Domnului ursul iese din bârlog si,dupa cum este vremea , de-si vede umbra se intoarce în bârlog si iarna se va lungi ,sau ,de nu si-o vede va parasi culcuşul plecând dupa cevasilea de umplerea pântecului, iarna este pe sfarsite.
Acum cu invatatura tainica dobandita ma aţineam pe drumul ce scobora spre sat. In departare o geana roşiatica colora inserarea .Satul se arata fumuriu cu vălătuci albi deasupra caselor.
Intampinarea Domnului praznuieste prezentarea pruncului Isus in biserica dupa legea iudaica, la patruzeci de zile dc la naştere, în slavona numita Stretenie.Datinele tarii, obiceiuri dacice, vechi de cand lumea, aseaza ziua drept capătul iernii, cand iarna se ingana cu primavara si petrecaniile vesele de Sf.Tiron din 1 Februarie se mai lungesc înca puţin, cu doua zile ,la începutul viei popa face slujba pentru spor la turme si vin .