Zaiafetul Kerei Calița la Târgul de carte al primăverii (Bookfest)

 

Jupâneasa de la Jariștea Locantă a reușit să revoluționeze, dimpreună cu editorul său, Kir Postolakis, ideea de târg de carte, locul unde poporul se adună îndeobște pentru a asculta lungi și plictisitoare prelegeri, la sfârșitul cărora degeaba ți se face sete și foame, că nu ai cum să le ostoiești. Multe din lansările de la vreun Bookfest așa se desfășoară, fără pic de spectacol și fără de acele surprise și fantazii menite să spargă monotonia standurilor de carte…

Numai că, având trudnica dar reconfortanta experiență a serilor de spectacol de la Locantă, Kera Calița s-a gândit să transpună, cu vârf și îndesat, această atmosferă efervescentă în hala altminteri austeră, evocând un depozit de carte. Calița știe că o carte pe o tarabă nu înseamnă, în sine, nimic, e ca un pește mort ce n-a cunoscut îmbrățișarea feerică a aburilor unui cuptor fermecat, neputincios așadar să-și dezvăluie toate aromele dumnezeiești. Așa că Dumneaei a vrut să deschidă Cartea în fel și chip, spre desfătarea onor publicului flămând de noi și noi senzații levantin-balcanice! De altminteri, Calița lansa și relansa Cartea de Meniuri a Jariștei, precum și albumul-eveniment „Plăcerile păcătoase ale gastronomiei”, opuri în care a pus suflet și simțire și care sunt menite să fie ele însele spectacole bibliofile, nu doar o înșiruire de slove pe pagini legate între două coperte reci.

Așadar, să fie zaiafet, agapă, chermeză, sindrofie pentru obraze alese! Kera Calița a venit într-o ținută de gală, verde smarald, asortată cu una dintre pălăriile dumisale de colecție și înviorată insinuant de un evantaliu de dantelă neagră. Dimprejurul ei, s-au înșiruit talgere de argint, pocale de alpaca argintată și vase mari de aramă aurită ciocănită cu migală. Pe mesele mărețului stand al Editurii Integral, transformat ad-hoc în sală de recepție simandicoasă, s-au întins fețe de masă de dantelă și olandă fină. Acestea s-au umplut pe dată cu zeci de platouri pline cu cofeturi, felurite meringheze, felii generoase de cozonac anunțând apropiata Înălțare, fursecuri fine cu stafide și cacao, bomboane fondante multicolore, amuse bouche-uri și cofeturi felurite decorate cu spumă de bezea, dar și nenumărate plăcinte cu telemea macedoneană și tocătură de creier de vițeluș. Nu au lipsit nici panerele cu cireșe pietroase, care au constituit bucuria copiilor de orice vârstă. Oaspeții amatori de carte rară trebuiau și răcoriți cum se cuvine pe teribila zăpușeală de sfârșit de mai, așa că Jupâneasa a tocmit salepgiu de departe, dintr-unul din vechile târguri dunărene (Galații pârcălabului Cuza), spre a-i aduce butelci de bragă, socată și ghimbirată. Casa de editură  Integral s-a preschimbat cu totul în Grădina Jariștei, Alina Neacșa a împodobit-o cu trandafiri și alte „Flori cu Fițe”, dintre care multe au fost dăruite doamnelor din înalta societate invitate, rusoaice de soi dar și boieroaice pământene.

Punându-și lornionul și scoțând la iveală trusa de condeie de argint cu penițe de aur, Kera Calița – vegheată de grămăticul ei boeresc – a împărțit nu doar bezele ci și sute de autografe, iscălindu-se cu ifos pe bucoavnele sale, pentru care s-au bătut poporeni nu glumă. De asemenea, răbdătoare și făr* de fandoseală, Jupâneasa a stat la dagherotipii dimpreună cu fiecare dintre numeroșii săi admiratori în parte, dăruindu-le acestora amintiri frumoase înrămate în sideful prieteniei adevărate.

Iar, pentru ca petrecerea cu cărți să împrumute și mai mult din aerul Jariștei eterne, au fost puși la muncă și lăutarii de mătase din taraful Crailor de Curtea Veche – clarinetistul Chiriac Haralamb din vechea dinastie Ciolac și meșterul orgii portabile cu burduf – ce i se mai spune și acordeon sau concertină – Rudolf Valentino de pe Podul Caliței.

…Lumea ca un de-a pururea carnaval! Să fie nebunie, să fie spectacol, să fie fandacsie… adicătelea să fie Calița!