Bairam de începutul toamnei la Jariștea Locantă

lucian26

lucian26

Bairam de începutul toamnei la Jariștea Locantă

Sâmbătă, 6, și duminică 7 Septembre, începând cu ceasurile 18.00, Locanta se umple de viață, mosafirii își ocupă locurile juruite din Cabaretul Culinar, muzicanții de viță nobilă își acordă strunele, somelierii dau cep acelor demi-jeannes anume puse deoparte pentru aceste seri magice, ospătarii își încep forfota, socacii aprind focurile în athanor, iară Kera Calița dă semnalul însoțit de clinchetul clopoțelului de argint: „-Să înceapă petrecerea!”.

Drept urmare, vinul curge neîntrerupt în pocaluri și tipsiile se umplu cu împlinirile pohtei:

Năvodul de aur

Platou de pescărie coprinzând cu dichis:

-savoare mediteraneană ca la Nizza, pastetă de anchois cu ton, din a cărei alcătuire nu lipsesc untul cu sare de mare frecat cu busuioc, oregano, ciboulettes și capere tocate mărunt

-ruladă de somon norvegian prins într-un fiord de urmașii lui Peer Gynt și tras în sos alb cu spănăcel de Vidra

-tarama cremoasă de icre albe de crap tescuite cu artă, dimpreună cu un miez pufos de jimblă, cu un fir de ulei de olive și zeamă de limone proaspăt stoarsă

-împletitură de novac argintiu prins în iazurile de la Sărulești, fileurile fiind tocmite la marinat în vin alb botezat cu pudră de ienibahar și lăsate la adăstat cu belșug de foi de dafin

Omagiu lui Lord Byron la Missolonghi

-poem culinar englezit cu sos din boabe de piper verde, crăpate cu dosul cuțitoaiei, îmbălsămând un filet mignon de Herefordshire, adecă perfecțiunea unui pfeffersteak lâncezind îmbietor lângă un gorgan de piureu de cartofi îmbrobodiți cu felioare străvezii de trufe negre

Desăvârșitul dulce plecat din livadă

-plăcintă de casă cu mere de Voinești alese unul și unul, peste care s-a pogorât o ușoară rouă de vanilie

Elogiile unei bacchanale

– Kera Calița arată în cuvinte alese de ce luna lui Răpciune este plină de împliniri pentru truditorii ogoarelor, grădinilor de legume și livezilor, dar și, deopotrivă, pentru cei ce se bucură de rodul muncii lor, umplând cămările, beciurile și pivnițele cu trufandale mii și nenumărate bunătățuri

-îndrituit de moștenirea artistică lăsată de marii scripcari ai Bucurescilor Vechi, Taraful Crailor de Curtea Veche se produce în felurite moduri și ode, stârnind cu meșteșug antrenul

– Hrisanta, Fatima Gitană, aduce cu cântările ei nostalgice ecouri din luminatele mahalale de altădată, unde liubovul purta nesmintit inimile în ritmuri trepidante

– Leonard, truverul Jariștei, în al cărui glas se regăsesc picuri de miere edenică, dă probe de bel canto și încinge ringul pentru osebită dănțuială

Obol la schimbarea anotimpurilor

– 150 de talanți sau 150 de lei noi

Rezervațiunea pentru întâiul bairam al toamnei

-…se va face după buna regulă demult instituită la unul dintre numerele de telefon prea bine cunoscute amicilor Locantei: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!

…Să vină toamna cu mesele ei de pomină!

Tags: