Categorie: Evenimente

Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr într-o parabolă culinară la Jariștea Locantă

Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr într-o parabolă culinară la Jariștea Locantă Kera Calița își poftește mosafirii la Locantă sâmbătă, 2, și duminică, 3 ale lui Brumar (noiembrie), de la ceasurile 6 ale înserării (18.00), spre a desluși împreună tainele acestei historii pline de tâlc din Evanghelie și pentru a se bucura de gustul ales al prăznuirii. Antreuri duhovnicești -jumări dichisite din carne de pe burta unui porc lânos de Mangalița -babic crud-uscat de Buzău, din carne de godăcel și de vită, condimentat cu mult piper și boia de ardei, presat și afumat cu -ghiudem tătăresc din vită și oaie făcut ca la Babadag -slăninuță afumată la jăratec din talaș și crenguțe de cireș -telemea de oaie adusă dintr-o piață din Ibrăila -pastetă de păstrăv afumat și păstrat în cetină de brad -tarama din icrișoare moi de crap prins în năvoadele aruncate în apa fermecată a Siliștei Snagovului -măsline de Kefalonia, negre precum antracitul dar pline de gust ca în grădina Edenului -vegetale felurite, care înviorează masa și simțurile Deliciul de la festinurile de altădată -piept de rață pe varză albă călită cu mămăligă și ardei iute, fel de sațiu pentru care s-a făcut risipă de peștișori de ceapă, cimbru, chimen, [...]
Continue Reading ...

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri în cheia ospitalității la Jariștea Locantă

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri în cheia ospitalității la Jariștea Locantă Kera Calița le aduce an de an prinos de recunoștință celor doi Sfinți Arhangheli și, cu acest prilej binecuvântat,le întinde pășitorilor prin Bucurescii Vechi o masă plină de bucate gătite cu inima curată. Astfel, pe 8 (vineri), 9 (sâmbătă) și 10 (duminică) ale lui Brumar, de la ceasurile 6 seara (18.00), dreptcredincioșii vor fi întâmpinați în prag cu ighemonicon și vor fi poftiți să se îndestuleze din toate darurile cuhniei. De aceea, meniul acestui praznic osebit este gândit cu dărnicie și străluminat de chezășia crezului moștenit din bătrâni: Mizilicuri grijite cu pioșenie -sclipitorul batog de crap argintiu din japșele Dunării de Jos, împodobit cu bobițe de muștar, piper roșu și ienibahar -afumătură de somon sălbatec norvegian dichisit cu capere siciliene și adaosit cu semiluni dulci-acrișoare de limonă de Sorrento -biftec tartar pe crutoane de pâine de casă cu maia, așa cum gustau boierii franțuziți înainte de a pleca la vânătoare -brânză de Peloponez din lapte de oaie, ținută la mare cinste întru păstrare în butoiașe cu ulei de măsline -rulou de cașcaval cu struguri tămâioși și miez de nucă părelnic caramelizat, pe deasupra [...]
Continue Reading ...

Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina în versiunea Kerei Calița

Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina în versiunea Kerei Calița Fericitul Augustin ne arată că, în fapt, omul cel bogat nu a avut parte de a sa bogăție. El nu și-a răscumpărat sufletul ușurând povara săracilor, căci își aduna averi nenumărate. „Nu a înțeles că pântecele săracilor sunt cămări mai trainice decât hambarele sale!” Bogăţia cuiva slujeşte la răscumpărarea sufletului său, iar Kera Calița a făcut nu o dată astfel de danii către Sfânta Biserica și către toți sărmanii aflați în grija acesteia. De aceea, sâmbătă, 16, și duminică 17, ale lunii lui Brumar, de la ceasurile 6 ale înserării (18.00), Jupâneasa își cheamă mosafirii la un cuvios praznic în decursul căruia va fi evocată și această pildă nepieritoare. Antreuri pregătite cu râvnă -zacuscă din belșug de vinete, gogoşari, ardei kapia, ceapă de Buzău, pătlăgele roşii, toate aromate cu foi de dafin, frunze de ţelină, căpăţâni de usturoi, sare grunjoasă, piper negru proaspăt râșnit, iar uleiul folosit fiind numai din cel de primă presă -„icre” de fasole bătută, cu eșalotă tocată și călită cu pastă de tomate în ulei de floare -învârtitură de ciuperci după rețeptul părintelui de la biserica Scaune, cu blat frământat din opt gălbenușuri frecate cu sare, [...]
Continue Reading ...

Despre păzirea poruncilor – acatistul gastronomic de la Jariștea Locantă

Despre păzirea poruncilor – acatistul gastronomic de la Jariștea Locantă   Se arată  din vechiu o singură cale a mântuirii: iubirea aproapelui. Cum, deloc întâmplător, Sfinții Părinți au ales ca acest dialog să fie încadrat liturgic într-o perioadă de post, Kera Calița vă poftește sâmbătă, 23, și duminică, 24, ale lui Brumar, de la orele 18.00, la Jariștea Locantă, ca să prăznuiți și spre a vă bucura de asemeni și de dezlegarea la pește. Roadele apelor dulci și sărate -batog de crap din cele mai bune fileuri alese de pe șira spinării peștelui, afumate la rece cu mare artă pentru a-și păstra moliciunea și frăgezimea -unt de sardele – „la perle de Dieux” – cu capere murate -salată tarama cremoasă de icre de crap cu ulei de olive grecești, zeamă de lămâie, cei mai mici peștișori de ceapă și miez pufos de jimblă albă -tartar de somon afumat cu avocado, coajă de limete și eșalote -măsline Amfissis negre ce te poartă cu simțurile la o tavernă mică dintr-un vârf de munte al Eladei -curcubeu de vegetale De sațiu pescăresc -două fileuri de crap sălbatec de Dunăre, prăjite în făină spre a obține îmbietorul înveliș crocant, servite cu mămăligă cu câteva [...]
Continue Reading ...

Ajun de Crăciun de la Viflaim, la Jariștea Locantă

Ajun de Crăciun de la Viflaim, la Jariștea Locantă 24 decembrie, de la ceasurile 7 ale înserării (19.00) Aureolată cu nimbul eternității, Nașterea Domnului este miracolul întemeietor al credinței noastre creștinești, dincolo de toate opreliștile despotului Irod și în ciuda vrăjmășiilor păgâne ale Hașmoneilor. Datina ne îndeamnă să ne strângem laolaltă pentru a prăznui îndeplinirea profeției ivirii lui Mesia în ieslea sacramentală, astfel, pe 24 decembrie, de la ceasurile 7 ale înserării (19.00), Kera Calița vă pohtește din preaplinul inimii sale la Jariștea Locantă, unde va așterne cu cucernicie masă bogată și va porni festinul de basm: Antreuri românești de casă tradiționale – Patenta „Kera Calița ot Jariștea” -tobă mozaic, cu limbă de râmător fiartă și afumată între alte viscere și cartilagii tocate, lăsată să atârne în bășică la vânt -lebărvurșt sau cârnat din spumă de ficat aromită cu cimbru, piper și foi de dafin, adunată într-un maț gros -caltaboș, adecă o chișcă din măruntaie fierte, tocate cu ceapă, și orez spălat în trei ape -jumări din slănină de pe burta porcului, topite după ce în ceaun s-a turnat o ceșcuță de lapte îndoit cu apă de izvor. -șorici subțire, moale și, totuși, atât de crocant, după ce purcelul va [...]
Continue Reading ...

Revelion cu fast și pompă la Jariștea Locantă –savoarea unică a timpurilor de altădată

Revelion cu fast și pompă la Jariștea Locantă –savoarea unică a timpurilor de altădată   De Anul Nou 2025, tu meriți tot ce e mai bun, mai distins, mai dichisit, ca un goblen presărat cu toate diamantele firii și simțirii! Iar Jupâneasa lucrează deja pentru împlinirea acestui deziderat și îți promite un spectacol nimbat de aștri, plus un festin pe măsură, desăvârșit de măiaștri și binecuvântat de Cornucopie. Din vrerea și sub auspiciile păstrătoarei ultimei chei a Bucurescilor Vechi, la orele opt seara, se va fi revărsat din nou cornul abundenței, așa cum este acesta îndelung lustruit și ferchezuit de baș-bucătarii, somelierii și artiștii Casei: Paradă de bogate mizilicuri împodobite cu beteală -migălită balotină din file de doradă umplut cu sparanghel muiat în Madeira și ușor tras în unt clarifiat -răsucitură de mușchi de vită Charolaise temeinic îndesat cu ficat de rață de la curțile dorului lui Vatel -grozavă terină de căprioară cu belșug de afine și rafinată crustă de fistic sicilian -„Pohta lui Neptun” – cochilii de Saint-Jacques umplute cu mozaic de fructe de mare și creveți roz -răsfăț de cremă de brânză frecată cu izmă -galantină de iepure de câmp în aspic tremurător -piftie de bibilică ambetată de [...]
Continue Reading ...