Categorie: Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Valentin la Jariștea Locantă

Iubirea care mișcă sori și stele: Sărbătoarea Sfântului Valentin la Jariștea Locantă   Iubirea te poate ține legat cu lanțuri dar, în același timp, te poate elibera de nimicnicia robiei sufletești! Când un anume Valentin s-a înamorat de fiica temnicerului său, epistola ce îi va fi trimis domniței pentru care inima sa vibra acoperind zornăitul cătușelor s-a preschimbat într-un porumbel al speranței ce transcende orice osândă. Mișcată de această parabolă a „iubirii ce mișcă sori și stele”, precum își încifra pasiunea pentru Beatrice divinul florentin Dante Alighieri, Kera Calița a decretat la Jariștea Locantă trei seri de povești ale liubovului etern, vineri 14, sâmbătă 15 și duminică 16 ale lui Fevruarie, de la primul ceas când se aprind felinarele marilor patimi neînfrânate – 18.00. Pentru a se bucura de sărbătoare și festin, fiece Domn va aduce Domniței sale o floare. De restul se ocupă Jupâneasa: Întâmpinare ca-n vremurile aurorale de demult -un țoi de vișinată de casă pentru fiece nobilă Principesă a lui Eros, fiul lui Hermes și al Afroditei, ce calcă pragul Locantei Hors d'oeuvres d'amour -cel mai senzual gavage: foie gras pe felioare de portocală roșie de Sicilia -galant mezelic, galantină de fazan cu pistacchio -hypnosis în stil [...]
Continue Reading ...

Dragobetele – zaiafet de sezon la Jariștea Locantă

„Dragobetele sărută româncele” – zaiafet de sezon la Jariștea Locantă   Când, pe la mijlocul veacului XIX, americanii au plăsmuit în cheie senzuală Lupercaliile, inițial pentru a promova cutii în formă de inimă cu bomboane de ciocolată, prinse festiv cu funde roz, punându-le sub semnul Sfântului Valentin, ei habar nu aveau că, într-o cu totul altă parte a lume, pe plaiurile mioritice, dăinuia o străveche și originală sărbătoare a Iubirii, fără nicio coloratură neguțătorească. Celebrarea lui Dragobete – ocrotitorul tinereţii, al veseliei şi al iubirii – are origini ce se pierd în negura timpului și se pare că ștafetarul neobosit al amorului moldo-valah vine de la vechii daci şi, urmând firul legendelor, va fi fost nimeni altul decât feciorul Babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care punea pe jar femeile ce îi ieşeau în cale, precum adevăratul Zburător, eternizat de Heliade-Rădulescu. Kera Calița a fost fascinată dintotdeauna de acest personagiu pătimaș, ce pune pe jar româncele și aprinde fantazarea cărturarilor, astfel că, an de an, îi dedică o seară aparte la Jariștea. Așadar, la fine de Fevruarie, în seara de 24 Făurar, lunea, de la ceasurile șase (18.00), cei cu inima jucăușă sunt așteptați dimpreună cu iubirile [...]
Continue Reading ...

La Jariștea Locantă nu-i loc de spaimă i de desfătare în ziua și preziua Înfricoșatei Judecăți

...La Jariștea Locantă nu-i loc de spaimă ci de desfătare în ziua și preziua Înfricoșatei Judecăți! Din Evanghelia după Matei, credinciosul aude: „...Căci flămând am fost şi mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi mi-aţi dat să beau!”. Urmând Scripturile, și Kera Calița își poftește mosafirii la praznic în Jariștea Locantă sâmbătă, 22, și duminică, 23 ale lui Făurar, de la orele 18.00, când înserarea abia se va fi lăsat. Antreu cu ighemonicon -trei felii pătrate de balotină de păsăret cu penaj multicolor pe pat de lăptuci fragede din Grădina Ursului, peste care s-au presărat sâmburi de rodie, preamărite ca simbol al frumuseții și rodniciei în Cântarea Cântărilor Ospătare evanghelică osebită -porchetta savuroasă umplută cu ierburi aromate, nelipsind rosmarinul, salvia și busuiocul, și adusă pe tipsie  cu piureu cremos de cartofi săpunari, dres cu unt din lapte de bivoliță și trufe Dulcele cel fără de deșertăciune -papanași cu dulceață de fructe de pădure și belșug de smântână grasă anume adusă din Mărginimea Sibiului; cum spune poetul: „Îngerii, din rolă,/ Să-mprăştie miresmele sublime/ De papanaşi ce-nalţă şi consolă”! Vorbe de duh și isonuri alese - Deslușind litaniile, Kera Calița a cercetat bucoavnele sacre și alte vechi scrieri pentru a afla [...]
Continue Reading ...

Farmecul Mărțișorului la Jariștea Locantă

Farmecul Mărțișorului la Jariștea Locantă 1 și 2 Martie Mărțișorul nu-i doar un nostim gablonț strălucitor menit a împodobi cămeșile, jiletcile sau gherocurile domnițelor și demoazelelor  de toată isprava, ci un semn al norocului, al rodniciei și al iubirii ce pune în mișcare roata vieții, aducând belșug și împlinire deplină. Kera Calița a pătruns toate aceste înțelesuri adânci și vrea să își cinstească așa cum se cuvine vrednicele surate, așa că le poftește cu drag la refenea, dimpreună cu cavalerii lor, sâmbătă, 1 de Marte, și duminică, 2, de la ceasurile șase ale înserării (18.00), la Jariștea Locantă, pentru a benchetui în voie și a se bucura de alese bucate anume tocmite. Întâmpinare în prag -câte o vișinată de casă pentru fiecare domniță ce onorează invitațiunea Dezlegare la mezelicul pescăresc -batog de crap argintiu întru preamărirea ad aeternum a  Danubiului -dichisită ruladă de somon afumat cu spanac împodobită cu bobițe de piper roșu -zacuscă de somotei făcute de o frumoasă și destoinică lipoveancă -tarama de icre de crap patentă de la Uzlina-Murighiol -pastetă de păstrăv afumat ca într-o nuvelă de Vasile Voiculescu -măsline gemlik de Marmara aduse de la Bursa -vegetale de tot soiul din solariile de la Vidra, Goștinari [...]
Continue Reading ...

Serile femeilor frumoase la Jariștea Locantă

Serile femeilor frumoase la Jariștea Locantă 8 și 9 Martie Femeile sunt luminile ce risipesc întunericul și înlătură pâcla deasă ce ne împiedică să înțelegem frumusețea. Zânele zămislesc frumusețea. Câte cuconițe – atâtea definiții inefabile ale frumuseții! De aceea, Kera Calița vă așteaptă să sărbătorim frumusețea, bunătatea și sensibilitatea tuturor femeilor sâmbătă, 8 Martie, și duminică, 9 Martie, de la orele 18.00, în templul cabaretului culinar, la Jariștea Locantă, acolo unde Ziua Doamnelor se celebrează cu potriveli culinare desăvârșite și zaiafetul Artelor reunite. Păhăruțul de bun venit -vișinată de casă făcută de Jupâneasă la Siliștea Snagovului Mezelicuri de modă veche și gustoasă -galantină royale de fazan cu cireșe Maraschino confiate -pate de ficat de gâscă temeinic ținut peste noapte în lapte de bivoliță, cu jeleu de afine -tartar de somon danez, pe pohta vikingilor lui Erik cel Roșu -finesse decadentă din mousse de urdă cu mentă -ghiudem tătăresc din cărneturi alese de vită și berbec, presat sub șaua calului pe drumul de la Kazan la  Krasnodar -babicul haiducesc al lui Mărgelatu -icre de știucă săltând zglobiu pe felioare de limone de Sorrento -limbă de vițeluș cu sos remoulade din mayonnaise de casă, înverșunată cu muștar de Dijon -ou de rață [...]
Continue Reading ...