Întâmpinarea Sfintelor Paști la Jariștea Locantă

Întâmpinarea Sfintelor Paști la Jariștea Locantă

sâmbătă, 19 Aprilie, de la orele 20.00

Așa cum o face de mai bine de trei decade, Kera Calița cheamă la Jariștea Locantă clienții vederoși pentru a prăznui Sfintele Paști. Cei care nu au purces la peregrinare spre mănăstiri și alte lăcașuri mărturisitoare, rămânând la casele lor din Bucuresci, sunt așteptați sâmbătă, 19 Aprilie, de la orele 20.00, dimpreună cu familionul pentru o seară luminată de adevărul credinței în tihna unei mese îmbelșugate.
Predoslovie la Cina cea de Taină
-ouă roșii, precum cele din coșul Maicii Domnului venite la locul Martiriului
-drob de miel din măruntaie (ficat, rinichi, plămâni, inimă – spălate cu grijă în mai multe ape în care s-au adăugat un praf de sare și frunze de leuștean verde, trecute apoi prin mașina de tocat), 2 ouă crude, 4 ouă fierte 1 felie de pâine muiată în lapte, 1 lingură de smântână, 6 fire de ceapă verde, 1 ceapă uscată de mărime potrivită, 2 fire de usturoi verde, 1 legătură de mărar verde și 1 legătură de pătrunjel verde, sare, piper, 1 lingură de untură de mangaliță, toate ingredientele ajungând la final să fie învelite într-un prapur de miel bine spălat cu apă și oțet, apoi zvântat un pic la soare, în adierea vântoaselor de primăvară
-ruladă de păstrăv, simbolul ichtic din apele de munte de la Pojorâta
-bile de brânză de capră date prin negrilică ca la Mânăstirea Dervent
-ceapă umplută cu ciuperci văcsuite cu mayonnaise de casă și împestrițate cu mărar verde cules chiar din grădina Jupânesei de la Siliștea Snagovului
-ridichi de lună, ceapă verde și ai tânăr
Gustul apostolic desăvârșit
-mâncarea cu duh tainic a serii va fi o mustoasă friptură de miel făcută pe jar la cuptor, servită cu piureu de ștevie tras în untul cel mai gălbior și scăldat în lapte de bivoliță și cartofi rumeniți cu râvnă; de bună seamă, buturele va fi ținut cu o noapte înainte la baiț de vin roșu cu sferturi de ceapă roșie, usturoaie și mirodenii (piperuri de toate colorile, ienibahar, nucșoară, steluțe de anason, cuișoare și turmeric), întru o deplină frăgezire și aromire; pulpa astfel pregătită se lasă apoi vreme de trei ceasuri la foc molcom de vreascuri de cireș și de prun, până ce carnea devine rozalie și cade singură de pe os, de se poate mânca apoi numai cu furculița, fără cuțit!
Răsfățul de Înviere
-cozonac cu nuci părelnic caramelizate și râuri din pulbere de cacao
-fructiere de argint înțesate cu belșug de poame felurite
Strana cabaretului culinar
– slăvind lumina ce împresoară Mielul Divin și jinduind la înțelepciunea cărților sacre, Kera Calița deslușește simbolurile jertfei întemeietoare a lui Iisus, cel care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre
– cântările solemne și litaniile Tarafului Crailor de Curtea Veche
– Hrisanta, Fatima Gitană, se dedică tălmăcirii cânticelor de mahala luminată în limbajul nou al muzichiei
– Trubadurul Locantei, Leonard, în melodios pelerinaj la izvoarele bel canto-ului

Obol creștinesc
-200 de talanți sau 200 de lei noi
Rezervațiunea la praznicul împărătesc
-se face din vreme, conform bunei practici, la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868

La miezul nopții sfinte, mosafirii vor porni în cucernic alai spre Schitul Maicilor: „Veniți creștini, luați lumină,/ Cu sufletul smerit, purificat!”