Sărbătoarea Izvorâtorului de Mir și cea a Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucurescilor Vechi și Noi, la Jariștea Locantă
sâmbătă, 26 octombrie, și duminică, 27 octombrie
Sunt două mari sărbători la fine de Brumărel în cetatea de pe malul Dâmboviței. De Sâmedru, tot creștinul îi înalță imne Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, fruntașul obștei din Thessaloniki, cel care a pătimit pentru credința sa, fiind hăcuit cu sulițele la porunca Împăratului Maximilian.
Iar a doua zi după această pomenire, bucureștenii fac prăznuirea lui Dimitrie Basarabov, Sfântul care ține sub paza sa Bucurescii Vechi și, deopotrivă, Noi, ocrotindu-i de molime, de pârjol sau de cutremurări ale scoarței. Din vechime, la vreme de amarnică secetă sau de boliște cumplită, Mitropolitul însuși pleca să colinde cu racla cu moaște ale Sfântului ulițele bântuite de necazuri. Abia apoi, urbea se scutura de blestemății și își revenea la viață!
Kera Calița ține la loc de cinste icoanele celor doi Sfinți Dimitrie și le păstrează vie amintirea, așa că, la fel ca în fiecare an, vă așteaptă la Jariștea Locantă sâmbătă, 26 octombrie, și duminică, 27 octombrie, de la ceasurile șase ale serii (18.00), pentru praznicele ce se cuvin acestor figuri luminoase ale dreptei credințe.
Belșugul din bătrâni pe talgere de argint
-pastetă de cegă de la măjerii din Sulina, dreasă cu zeamă de la o lămâie adusă din călătoriile lui Pierre Vaillant
-jumări de porc crocante, cu rest ademenitor de carne și aromatizate ca-n Banat cu malț din bere blondă precum cosițele Cosânzenei
-felioare ușor picante dintr-o potcoavă de ghiudem din carne de mânzat și batal ca la Topraisar
-babic crud-uscat de Buzău, din soiul celuia care i-a fost trimis cândva spre degustare lui Bonaparte
-fasole bătută, sleită cu oloi de șofrănel, pârgălită în untură de Mangalița și potopită cu ceapă de Buzău călită cu paprika
-zacuscă de vinete de Ialomița de la Dridu
-sul de brânză de burduf frecată cu chimion și lăsată la adăstat în cetină de brad
-slăninuță afumată și ținută peste an aninată de grindă în turla unei biserici transilvane
-tarama de icre de crap tescuite ca la Jurilovca
-măsline din Cythera și Corint
-roșioare precum cireșele de mai
-foi de lăptucă din grădina ursului
Temenele aduse bucătăriei noastre vechi
-pentru fiecare pășitor în altarul culinar, se vor fi pregătit câte trei sărmăluțe din carne de vită în foi de viță și trei sarmăluțe de purcel în foi de varză, aduse la masă cu mămăligă, smântână și un ardei iute verde
Desert franțuzit pentru pohticioșii neaoși
-Tort Chantilly cu înghețată de ciocolată, așa cum și-ar fi imaginat Francois Vatel pentru un festin la castel în onoarea Regelui Soare
Șirag de mătănii muzicale și tâlcuiri sacre
-Kera Calița va aduce, prin istorisirile sale, prinos de recunoștință deopotrivă pentru Martirul străpuns de lancea păgână și pentru Cuviosul care ne-a fost de-a pururea stavilă în fața stihiilor
-La porunca Jupânesei, Taraful Crailor de Curtea Veche, condus de starostele Chiriac Haralamb, a pregătit cele mai frumoase cântări din ultimele două veacuri, aidoma marilor lăutari din dinastia Dinicu
-Baiadera Gitana, porumbița Hrisanta, va lăsa să zboare trilurile ei libere precum columbele
-Leonard și isonurile sale dulci ca mierea de mană se vor prelinge seducător din știubeiul tainic al Jariștei
Obolul duhovnicesc
-150 de sesterți sau 150 lei noui, din care partea cuvenită se va face danie bisericească, iar Jupâneasa va aprinde cu mânușița ei lumânări din ceară curată de albine la Mânăstirea Antim
Și, pentru a ști că prezența voastră este juruită la Jariștea Locantă, e bine să faceți din timp, ca întotdeauna, cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!